Geschiedenis

De beginjaren

Brussels Jazz Orchestra (kortweg BJO) wordt in 1993 opgericht door Frank Vaganée, Serge Plume, Marc Godfroid en Bo van der Werf. In de beginjaren is het BJO gehuisvest in de jazzclub The Sounds in Brussel– de band organiseert er tweewekelijkse sessies. 1 augustus 1993: Jazz Middelheim is het eerste festival waar BJO buiten de grenzen van de Belgische hoofdstad treedt.

 

1996-1998

Na enkele jaren concerteren over heel België, speelt BJO in het najaar van 1996 voor de eerste keer in het buitenland, in Laren (Nederland). In datzelfde jaar valt BJO voor het eerst in de prijzen: zij zijn de winnaars van de Prix Nicolas d’OR. Vanaf 1997 trekt het Brussels Jazz Orchestra naar plaatselijke culturele centra. Op 18 mei van datzelfde jaar wordt in CC De Spil te Roeselare BJO live (Coda) opgenomen. Deze eerste cd bevat composities van o.a. Bert Joris en Frank Vaganée. In juli 1997 is er een eerste samenwerking met Toots Thielemans.

 

1999

In 1999 starten samenwerkingen met de gitarist Philip Catherine en met de Amerikaanse componist en arrangeur Bill Holman. In het najaar stelt BJO zijn tweede cd The September Sessions (De Werf), opgenomen in Studio Toots op de VRT voor. Op deze plaat staan composities van Bert Joris en Frank Vaganée, maar ook andere zoals oa Michel Herr.

 

2000-2001

In het jaar 2000 werkt BJO samen met de Amerikaanse dirigente Maria Schneider en zangeres Jeanne Lee. In 2001 doorbreekt het 16-koppige jazzorkest de grenzen van Europa. Samen met de Amerikaanse pianist Kenny Werner speelt BJO op de International Association for Jazz Education-conferentie in New York. Voor BJO betekent deze concertreis het begin van een internationale carrière. In maart volgt er een concertreeks met Paul Michiels in verschillende culturele centra. In dat jaar vinden er allerlei projecten plaats met gasten als Toots Thielemans, Theo Mertens, Dave Liebman, Bob Mintzer en Philip Catherine. In Brugge wordt de dubbel-cd The Music of Bert Joris (De Werf) opgenomen. Deze plaat overstijgt de kaap van 6000 verkochte cd’s. De pers is laaiend enthousiast. Jack Bowers in All About Jazz: “We’ve sung the praises of the Brussels Jazz Orchestra before (‘The September Sessions’) but never so loudly as for this new two-disc set on which the music of the marvelous Belgian composer/arranger/trumpeter Bert Joris. And what music it is!”.

 

2002

BJO reist in 2002 opnieuw een week naar de USA voor een concertreeks met Kenny Werner in New York (Yonker’s Pier), Boston (Sculler’s) en het Litchfield Jazz Festival. Later dat jaar is er een samenwerking met de Argentijnse componist Carlos Franzetti en trompettist Gustavo Bergalli rond het project ‘Tango!’. De eerste editie van de BJO International Composition Contest wordt gewonnen door David Renter (VS).

 

2003

In 2003 viert het Brussels Jazz Orchestra zijn tiende verjaardag met een concert in Brussel. Gastmuzikant is de Amerikaanse trompettist Tom Harrell. Later dat jaar volgt een concertreeks met Paul Michiels en gelegenheidsconcerten met Toots Thielemans, Bert Joris & Philip Catherine, Maria Schneider, Kenny Werner, de Filharmonie, Dave Liebman, Phil Woods en Erwin Vann. Na vele concerten met de Amerikaanse pianist Kenny Werner, vinden eind februari opnames plaats van Naked in the Cosmos (Jazz ’n Pulz). De Standaard oordeelt kort, maar krachtig: “Het BJO speelt met vakmanschap. De band imponeert.” Op 13 december 2003 stelt BJO in het Flageygebouw het nieuwste project voor aan het grote publiek: BJO vs. The Big White Screen: Big Cities in the Twenties. 5 stomme kortfilms met muziek gecomponeerd door Frank Vaganée, Bert Joris & Gyuri Spies en met projectie van de films, live uitgevoerd door het Brussels Jazz Orchestra.

 

2004

Na de succesvolle IAJE-meeting in 2001, is het BJO in januari 2004 terug te gast in New York met als gastsolist Bert Joris. In het kader van het project Big Cities in the Twenties, speelt BJO concerten met Toots Thielemans, Bert Joris & Philip Catherine. Ook in 2004 is er een project van Radio 1, Big Bang, met Joost Zweegers en Piet Goddaer. In dat jaar behaalt BJO de achtste plaats in de 52steDownbeat Annual Critics Poll in de categorie Big Band. Bovendien krijgt BJO de titel van Beste Europees Orkest.

 

2005

De samenwerking tussen het BJO, Bert Joris en Philip Catherine leidt in 2005 tot de cd Meeting Coulours (Dreyfus) met composities van Philip Catherine en arrangementen van Bert. Pierre Bertrand in Jazz Man over Meeting Colours: “Un Philip Catherine magnifique et un BJO impeccable. Forcement, le plaisir de jouer ensemble est à la base d’un projet aussi ambitieux”. In de zomer staat het orkest op de affiche van Jazz Middelheim met Norma Winstone en Kenny Wheeler. Ook in 2005 toert BJO samen met Maria Schneider door Wenen, Zagreb en enkele grootsteden in België. Verder wordt het project A Percussive Portrait met de Belgische percussionist Chris Joris uitgewerkt, waarmee BJO in België en Nederland concerteert. In het najaar van 2005 vinden er opnames plaats in Gent van de composities van Frank Vaganée: Countermove (De Werf). Dit album wordt warm onthaald in de pers. Bart Cornand in Knack: “Het BJO -nieuwe stijl- staat voor flinke swing met vette knipogen naar Thad Jones en Mel Lewis. Weg is de Europese geur, dit is zwarte americana pur sang. Deze cd is een feest.”

 

2006

2006 is het jaar van de nominaties. BJO wordt genomineerd voor de ZAMU-awards, de Cultuurprijs Vlaanderen en The Power of Print voor de beste culturele affiche (Countermove). Brussels Jazz Orchestra wint de Cultuurprijs Vlaanderen. In 2006 zijn er artistieke samenwerkingen met het Limburgs Symfonisch Orkest (NL), Dave Liebman, Gianluigi Trovesi, Philip Catherine & Bert Joris, deFilharmonie, Toots Thielemans en Chris Joris. Later in 2006 komt er een vervolg op BJO vs. The Big White Screen: Piccadilly, met een muzikale score van Frank Vaganée. De cd-release voor 2006 is Dangerous Liaison, live opgenomen in mei 2006 in deSingel samen met de Vlaamse Filharmonie en Bert Joris. Volgens De Standaard “een geslaagde ontmoeting tussen klassiek en jazz”. Dit album wordt door een Amerikaanse jazz website verkozen tot beste big band album van 2006.

 

2007

In 2007 gaat er een samenwerking van kracht met de zanger David Linx. Samen nemen ze in februari de plaat Changing Faces (O+) op. De Standaard: “Een wervelend resultaat, met een kolkende bigband en Linx die zich de ziel uit het lijf scat”. In mei 2007 volgt een tweede cd-opname. Na een jarenlange samenwerking duiken BJO en Michel Herr in de studio, met als resultaat The Music of Michel Herr (De Werf). “Ça swingue, les cuivres éclattent aux oreilles et la dynamique orchestrale réfléchie instaurant la modernité. Celle-ci s’apprécie aussi dans l’éxecution très définie du Brussels Jazz Orchestra et la maîtrise des solistes. » dixit André Joassin in Le Soir. Nog in 2007 volgt het project Writing Billie, een samenwerking met de Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane en de Vlaamse actrice Veerle Dobbelaere, waarbij verschillende auteurs hun interpretatie geven aan de figuur van Billie Holiday. Bert Joris schreef nieuwe composities en arrangementen voor dit project. In dit jaar vinden de eerste BJO’s Finest concerten plaats. Een project dat uitsluitend bestaat uit eigen composities van BJO- musici, gearrangeerd door BJO-musici.

 

2008

De projecten Changing Faces, Writing Billie, BJO’s finest, The Music of Michel Herr en Meeting Colours blijven doorlopen in 2008. Deze projecten zorgen voor concerten in binnen- en buitenlandse zalen en festivals, waaronder Nederland, Frankrijk en Italië. In het najaar concerteert het Brussels Jazz Orchestra met Richard Galliano en ontstaan er plannen voor een cd. Deze cd Ten Years Ago (Milan) wordt in april 2008 opgenomen en door de internationale pers gewaardeerd: “This is not a band with an accordeonist as an extra guest, but a seamless blending of two entities” aldus Georges Tonla Briquet.
 

2009

In 2009 werkt BJO samen met het Brussels Philharmonic (Vlaams Radio Orkest) in een project voor de 75ste verjaardag van de Nationale Loterij: Creating Chances, onder leiding van Bert Joris. Creating Chances brengt BJO en het BP tezamen, met als solisten sopraan Iris Luypaers en jazz zangeres Tutu Puoane. Het is eveneens het compositiedebuut van Frank Vaganée voor deze grootse bezetting. De samenwerking van jazz en klassiek wordt ook gehanteerd in het volgend project ‘Requiem Lindgren’, uitgevoerd met het Vlaams Radio Koor, Camerata Aetas Nova en Capella di Voce, allen onder leiding van Kurt Bikkembergs. In september 2009 vindt er ook een unieke samenwerking plaats tussen enerzijds het BJO als jazz orkest en anderzijds één van de Belgische top brass bands : Brass Band Willebroek. Het concertvolume stijgt van gemiddeld 30 concerten (2002 – 2008) tot 40 concerten (2009).

 

2010

2010 is het meest intense werkjaar voor het Brussels Jazz Orchestra in zijn geschiedenis. In het voorjaar met de live opnames van het album “Signs and Signatures” voor W.E.R.F. in de Flagey-studio, gevolgd door een 10-delige concertreeks van het nieuwe project “Mama Africa” met zangeres Tutu Puoane. De gelijknamige cd van dit project wordt in februari 2010 uitgebracht op het NL label Saphrane. De Telegraaf schrijft: “Het Brussels Jazz Orchestra volgt Tutu Puoane als een imposante bruidssleep in een selectie prachtig gearrangeerde Zuid-Afrikaanse songs”. Met Richard Galliano worden concerten gespeeld in het Muziekgebouw aan ’t IJ, het CC van Dudelange (GH Lux) en Musikfest Bremen. In juni maakte het orkest zijn debuut in Litouwen: concerten in Vilnius en Klaipeda. De zomer staat hoofdzakelijk in het teken van Theater aan Zee dat in Oostende plaatsvindt. Frank Vaganée is curator voor muziek, Michaël de Cock voor het theaterluik. In totaal worden er acht concerten op dit festival gespeeld. In het najaar kent “Signs and Signatures” van en met trompettist/componist Bert Joris zijn première met concerten in Ramatuelle (FR), Brugge, Rotterdam (NL), Gent, Borgerhout en Middelburg (NL). De Standaard: “Joris bewijst met deze cd dat hij een meesterlijke componist is en met de jaren beter wordt als trompettist. Het Brussels Jazz Orchestra is een uitgelezen vertolker van zijn muziek”. En dan, als magnum opus voor 2010, is er de residentie van Brussels Jazz Orchestra en de US pianist Kenny Werner in het Jazz at Lincoln Center te NYC. Maar liefst veertien concerten worden er gespeeld met uiterst warme reacties tot gevolg. 2010 klokt af op maar liefst 59 concerten.

 

2011

In het voorjaar van 2011 komt het album "Guided Dream" (Provarecords) uit. Het album laat live opnames horen van Dave Liebman en Brussels Jazz Orchestra, met composities van Liebman gearrangeerd voor big band en enkele opvallende bewerkingen van jazz-standards. Naar aanleiding van deze release wordt een nieuwe concertreeks Brussels Jazz Orchestra / Liebman uitgewerkt (2012).

Tijdens de zomer van 2011 speelt BJO met Bert Joris op de openingsavond van Jazz Middelheim. Festivaldirecteur Bertrand Flamang noemt het zonder aarzelen ‘hun beste concert ooit’, pers en publiek zijn in de wolken. In september 2011 komt het album “Institute of Higher Learning” uit, een samenwerking met pianist Kenny Werner (US). Kenny Werner en Brussels Jazz Orchestra werken geregeld samen sinds 1999 en brachten al eerder het album Naked in the Cosmos uit (2003). Bij wijze van avant-première van de nieuwe plaat spelen BJO en Werner op Dinant Jazz Nights in juli. Het concert wordt opgenomen voor Mezzo TV. Nog tijdens de zomer is BJO te gast in Johannesburg (Zuid-Afrika), waar ze twee avonden op rij op de affiche staan van Sounds of Jazz, het grootste jazzfestival van het land. Met Tutu Puoane als leading lady is het evident dat het repertoire van Mama Africa aanslaat bij het publiek.

In het najaar van 2011 staan concerten met Bert Joris op het programma. Signs and Signatures blijft een publiekslieveling! In december komt het ambitieuze project Agatha op de planken: een hedendaagse jazzcompositie van de Finse Kerkko Koskinen. Voor de gelegenheid breidt het Brussels Jazz Orchestra uit met I Solisti del Vento en de Russische trompettist Alex Sipiagin: 9 extra blazers om het ambitieuze klankuniversum van Agatha te bevolken.

 

2012

2012 gaat van start met een concert op het Tournai Jazz Festival, samen met vocalisten David Linx en Maria João. Het project A Different Porgy & Another Bess is een persoonlijke en hedendaagse interpretatie van George Gershwins succesvolle operaklassieker. BJO wordt in februari even overspoeld door media aandacht wanneer The Artist op de Oscar-uitreiking in Los Angeles de prijs krijgt voor Beste Originele Filmscore. BJO is immers één van de uitvoerders van deze soundtrack en deelt op die manier in de Oscarwinst. Eerder won deze muziek ook al een Golden Globe, een César en een BAFTA Award. In maart verschijnt de cd bij Naïve en in de zomer brengt BJO met Linx en João deze productie op de jazzfestivals van Brosella (B), Nisville (Servië) en Bremen (D). In februari gaat in Amsterdam de nieuwe productie Graphicology in première, een verrassend huwelijk tussen de graphic novels van Philip Paquet en live jazz. In maart en mei staat het Requiem van Nils Lindberg op het programma, een samenwerking met Vlaams Radiokoor en Capella di Voce. In februari zakt Kenny Werner (US) af naar België voor twee concerten. Maar het hoogtepunt van het jaar komt eind maart, wanneer BJO zes avonden op rij de Blue Note Jazz Club in New York laat vollopen. Samen met Werner en gastsolist Chris Potter brengen ze er het repertoire van Institute of Higher Learning. In het voorjaar staat ook Mama Africa nog twee keer op de agenda, met concerten in Geraardsbergen en Heist-op-den-Berg. Speciaal voor het Red Star Line Festival in Antwerpen, voert BJO de productie New York. City of Jazz op: enkele fragmenten van Graphicology en een originele soundtrack bij een film van Laurel & Hardy, geschreven door Bert Joris. Met diezelfde Bert Joris staat BJO even later op het podium van het jonge jazzfestival New-Port Jazz in het Belgische Nieuwpoort. In september staat A Different Porgy & Another Bess op de affiche in New Morning, de meest prestigieuze jazzclub van Parijs (Fr). In oktober en november herneemt het Graphicology-project met concerten in Flagey (Brussel) en Antwerpen (Boekenbeurs en CC Luchtbal). BJO rondt 2012 af met BJO’s Finest, een cd-opname en concert in Studio 1 van Flagey, dat tegelijk het startsein vormt van het feestjaar 2013, wanneer BJO zijn twintigste verjaardag viert.

 

2013

In januari bijt Graphicology de spits af, met 3 concerten in eigen land. Later op het jaar volgen er nog 6, in binnen- en buitenland (Frankrijk en Litouwen). Samen met het Brussels Philharmonic voert BJO in februari de Swing Symphony van Branford Marsalis op in Bozar (Brussel) en de Bijloke (Gent). Maart staat volledig in het teken van de 20ste verjaardag van het orkest. Met de release van BJO’s Finest – Live! en vier verjaardagsconcerten onder de naam BJO 20th Anniversary Concert is BJO niet weg te slaan uit de media. De cd wordt supergoed onthaald door de pers en de concerten (in Flagey, deSingel, CC Kortrijk en CC Hasselt) zijn een publiek succes. Samen met de gastsolisten David Linx, Bert Joris, Philip Catherine, Tutu Puoane en Michel Herr wordt het een ware ‘best off’ van de voorbije twee decennia. Het concert in Hasselt wordt opgenomen door de VRT televisie en uitgezonden (in twee delen) op Canvas tijdens de maand juli. In de zomer verovert BJO’s Finest - Live! ook de harten van festivalgangers, met succesvolle passages op het Brussels Summer Festival en Jazz in ’t Park (Gent). Ook Mama Africa blijft een smaakmaker op de zomerfestivals: dit keer viel Gaume Jazz festival voor de charmes van Tutu Puoane en Miriam Makeba (augustus). In 2013 bouwt A Different Porgy & Another Bess verder aan zijn internationaal succes: het concert staat in april twee keer op de affiche in Frankrijk (Belfort en Valenciennes). In september reist het gezelschap met David Linx en Maria João zelfs voor het eerst naar Azië om er de succesvolle bewerking van Porgy & Bess op te voeren in de prestigieuze Esplanade van Singapore, voor meer dan 700 enthousiaste toeschouwers. In november 2013 staat A Different Porgy & Another Bess nog eens op Franse podia, meer bepaald in Angoulême en Limoges.

Een ander hoogtepunt én de tweede cd-release van verjaardagsjaar 2013 is het project Wild Beauty, een samenwerking met Joe Lovano en Gil Goldstein. De Amerikaanse saxofonist Joe Lovano selecteerde 8 composities uit zijn omvangrijk oeuvre en vroeg aan Goldstein om deze te arrangeren voor big band bezetting. Het resultaat is Wild Beauty, een hommage aan de Siciliaanse roots van Lovano. De internationale podiumpremière vond plaats op Gent Jazz in juli. Signs and Signatures, de bejubelde plaat van Bert Joris met Brussels Jazz Orchestra, blijft 3 jaar na de release een publiekstrekker, met passages op Jazz Vrijbroek (Mechelen) en twee concerten in Letland in oktober. Nog in oktober pakt BJO uit met een nieuw project: Luz del Sur, jazz inspired by flamenco. Dit project met composities van de Spaanse saxofonist Perico Sambeat gaat in première in Flagey (Brussel) en wordt een tweede keer gespeeld in Vilvoorde (CC Het Bolwerk). Met Sambeat als solist en 4 extra artiesten (zang, dans, gitaar, cajón) is de Spaanse duende of bezieling voelbaar op het podium. In oktober vindt ook de finale plaats van het BJO International Composition Contest, met 4 finalisten op het podium. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van CINEMATEK herneemt Brussels Jazz Orchestra het concert BJO vs The Big White Screen: Big cities in the twenties. In december geeft het orkest een benefietconcert ten voordele van de slachtoffers van orkaan Haiyan op de Filippijnen. En om het verjaardagsjaar af te sluiten met een knaller, sleept Brussels Jazz Orchestra twee Grammy nominaties in de wacht voor de cd Wild Beauty, met Joe Lovano.

 

2014

2014 gaat van start met drie concerten van Close Encounters, alweer een succesvolle samenwerking met I Solisti del Vento. De concerten vinden plaats in Antwerpen, Brussel en Bornem. Studenten van Kunsthumaniora Hasselt volgden enkele dagen voordien de open repetities bij. In maart gaat het gloednieuwe project New York, City of Jazz in première: een eerbetoon aan de stad New York, in zang (door Tutu Puoane), woord en beeld. Het publiek lust er pap van en er volgen nog 5 concerten later in het jaar. Nog in maart maken zo’n 1200 leerlingen van het eerste leerjaar kennis met jazz, via de Eersteklasconcerten in Brugge, een project met vzw Musica.

Graphicology vervolgt zijn zegetoer langs twee podia in België (Brugge en Moeskroen) en steekt in de zomer de landsgrenzen over voor twee concerten in Servië. Een andere sterkhouder, BJO’s Finest, vindt publiek in Sint-Truiden (maart) en op het openlucht jazzfestival van Lissabon (september). In mei gaan in Mechelen de try-outs door van Maestro, een bijzonder nieuw project in samenwerking met t’arsenaal Mechelen. Acteur Warre Borgmans, tekstschrijver Hugo Matthysen, regisseur Michael De Cock en componist Frank Vaganée bundelen hun talenten om deze creatie tot stand te brengen. De tweede bezetting van het Brussels Youth Jazz Orchestra rondt in juli zijn periode van 3 jaar af met enkele Best Of concerten, onder leiding van Frank Vaganée (Eupen en Brussel). De zomer blijkt de ideale periode voor de opnames van een nieuwe cd: The Music of Enrico Pieranunzi. Pieranunzi zit aan de piano, Bert Joris arrangeert, soleert en dirigeert, Brussels Jazz Orchestra speelt op zijn best en het aanwezige publiek reageert enthousiast. De live-opnames zullen in januari 2015 op de markt verschijnen. Begin september is BJO te gast op het Sint-Jansplein in Antwerpen voor een openluchtconcert met deFilharmonie.

Aan alle mooie liedjes komt een einde: in oktober voert BJO de laatste keer A Different Porgy & Another Bess op. Na een cd-opname en 16 concerten in België, Nederland, Frankrijk, Hongarije, Kroatië, Servië en Singapore ronden we dit prachtige project af in Compiègne (F). The Sweetheart and The Daredevil met sweetheart Mary Pickford en daredevil Harold Lloyd is het derde project in de reeks BJO vs The Big White Screen. Deze coproductie met CINEMATEK kent zijn internationale première in Boedapest (H) in november. Daags na het concert geeft BJO een gesmaakte masterclass in het Conservatorium van Boedapest.

Vanaf december zet de rollercoaster genaamd Maestro of De Man Zonder Tanden zich in gang met maar liefst 7 concerten (en nog eens 9 in 2015): uitverkochte zalen, enthousiaste pers. Warre Borgmans overtreft zichzelf als De Man Zonder Tanden. Het jaar 2014 eindigt voor Brussels Jazz Orchestra met een knaller van formaat.
 

2015

Het jaar start educatief met een Eersteklasconcert in Ieper, ’s avonds gevolgd door The Sweetheart and The Daredevil. De Maestro-tournee zet zijn zegetocht verder met maar liefst 8 concerten in januari en een afsluiter in februari. De première van het nieuwe project The Music of Enrico Pieranunzi krijgt extra luister door een masterclass en een open repetitie in het conservatorium van Brussel. Op de première zelf zetten Enrico en Bert Joris Flagey in vuur en vlam. Het is de start van een fel gesmaakte concertreeks in het voorjaar, met optredens in Gent, Leuven en Antwerpen: dit is Europese jazz van de bovenste plank.

In februari trekt het orkest naar Zweden en Denemarken met Graphicology, een BJO-productie pur sang die al vele internationale podia wist te boeien, met eigen composities en een crossover samenwerking met een Belgische tekenaar. Het succes culmineert in een concert in Pennsylvania en een residentie in Jazz at Lincoln Center (New York) eind maart. Een mijlpaal voor het orkest dat voor het eerst op US-bodem speelt zonder Amerikaanse solist! Ook met New York City of Jazz trekt BJO volle zalen: Lokeren, Dendermonde, Antwerpen, Spa, Merksem en het Nederlandse Meer Jazz festival kunnen de ode van Tutu Puoane en het orkest aan het mekka van de jazz wel smaken.

Het nieuwe project BREL, met jazzbewerkingen van chansons van Le Grand Jacques, krijgt zijn vuurdoop tijdens een try-out in Straatsburg. Het blijkt de perfecte voorbereiding op de cd-opnames in juni. De arrangeurs van dienst schudden voor David Linx en het orkest enkele pareltjes uit hun mouw. De release volgt in januari 2016.

De zomer kondigt zich aan met passages op Jazz à Liège (Signs and Signatures), Meer Jazz (NL) en North Sea Jazz (NL) met het Gil Evans Project onder leiding van Ryan Truesdell. In augustus staan we op Jazz Middelheim samen met het Canadese jazzgenie Darcy James Argue. Zowel Truesdell als Argue behoren tot de jongere jazzgeneratie van het Amerikaanse continent, artiesten die wij graag speelkansen in Europa geven. We sluiten de festivalzomer af met Bert Joris op Jazz Geraardsbergen.

In november volgt een nieuwe première in Concertgebouw Brugge: Ravel 2.0 met deFilharmonie. ’s Anderdaags doen we het nog eens over in deSingel. 2015 eindigt in schoonheid met een privé-concert van BREL, als voorbode van een succesvolle BREL-lancering in het nieuwe jaar.
 

2016

2016 is zonder twijfel het BREL-jaar van BJO. Tijdens 14 concerten in België, Nederland, Frankrijk en Polen weten David Linx en het Brussels Jazz Orchestra het publiek in te pakken met hun verrassende benadering van Le Grand Jacques’ onsterfelijke oeuvre. De gelijknamige cd krijgt bovendien lovende kritieken in de vooraanstaande jazzpers.

Samen met die andere grote vocalist, Tutu Puoane, sluiten we in 2016 het succesvolle project New York, City of Jazz af met een toernee langs Brugge, Gent, Geel, Louvain-La-Neuve en Alsemberg. Ook de Graphicology-tour ronden we af met een concert op het jazzfestival in Katowice, Polen.

In 2016 gaat The Future is Now in première, BJO’s springplank voor jong jazztalent. Matthias Van den Brande, Hendrik Lasure, Roeland Celis en Quinten De Craecker laten het beste van zichzelf zien in dit eerste seizoen, tijdens concerten in Ronse, Rijkevorsel en Leuven. Vanaf de zomer van 2017 treedt een nieuwe lichting aan in dit project.

Op Wereldvluchtelingendag 20 juni laat Brussels Jazz Orchestra zijn hart spreken met een uniek concert in de Ancienne Belgique: Artists #WithRefugees, het resultaat van een maandenlange voorbereiding met partners uit de culturele sector en de sector van de vluchtelingenproblematiek (gecoördineerd door UNHCR België). In de marge brengt Frank Vaganée de benefietcd ‘Two Small Bags, Ten Million Dreams’ uit, een studio opname van het stuk dat BJO die avond opvoert met tal van artiesten. Het hoogtepunt van de avond vormt het optreden van BJO samen met 5 musici van Syrische origine: zij zetten de zaal in lichterlaaie.

Begin juli nemen we met Bert Joris een nieuwe cd op, die in december verschijnt. Smooth Shake heet de plaat en de avant-première van het concert op Brosella is alvast een succes. Nog die zomer speelt BJO zijn Finest op het MA Festival in Brugge en brengt BJO de allereerste jazzplaat in Auro 3D technologie uit: een heruitgave van BJO’s Finest.

The Music of Enrico Pieranunzi slaat aan in het buitenland, met concerten op het Piacenza Jazz Festival (Italië) en in Duitsland (Saarbrücker Jazz en Ingolstadt). The Sweetheart and The Daredevil, het derde project onder het label BJO vs The Big White Screen, wordt opgevoerd in Vilvoorde en Sint-Niklaas. In het najaar stellen we MONK’estra voor op Parkjazz in Kortrijk. Dit project van en met John Beasley geeft de muziek van Thelonious Monk een nieuwe adem, in aanloop naar 2017, het jaar waarin Monk 100 zou zijn geworden.
 

2017

2017 is een goed gevuld jaar met 40 speeldata, waarvan 7 in het buitenland. In het binnenland vervagen de (taal)grenzen en wordt in Wallonië, met BREL, een mooie basis gelegd voor meer samenwerkingen in de toekomst. De BJO-projectportfolio blaakt van de diversiteit.

Het jaar start met het Refugee Nieuwjaarsconcert. Vijf topmusici uit Syrië en een voltallig Brussels Jazz Orchestra maken met dit uniek concert een statement: samenwerken over culturele grenzen heen zorgt voor een vruchtbare kruisbestuiving en prachtige creaties. In februari brengt BJO een eenmalig programma voor het Festival Jazz en Nord (FR), waarvoor Big Valses van trompettist Pierre Drevet gecombineerd wordt met materiaal uit de laatste cd Smooth Shake, met Bert Joris. Smooth Shake zelf tourt langs enkele grote binnenlandse zalen. De cd die uitkwam in december 2016 gooit hoge ogen in de internationale pers, met een lovende recensie van 4½**** in DownBeat Magazine (US). Eind 2017 wordt de plaat door DownBeat ook gepubliceerd in de lijst met beste nieuwe jazz albums van het jaar. Nog in februari staat The Music Of Gil Evans, een samenwerking met Amerikaans componist, arrangeur en bigbandleider Ryan Truesdell in Utrecht, Brussel en Antwerpen, met een selectie uit het repertoire van grootmeester Evans. Een andere samenwerking met een grootmeester die wordt hernomen is The Music Of Enrico Pieranunzi. BJO, arrangeur Bert Joris en Pieranunzi himself spelen concerten in het thuisland van de Italiaanse pianist en componist, op Bergamo Jazz Festival en Stresa Festival.

In april gaan er twee nieuwe projecten in première. Kaneelvingers koppelt poëzie van Stefan Hertmans aan muziek van broer en gitarist Peter Hertmans, in arrangementen van Bert Joris, met de stem van Fay Claassen. Het project krijgt zijn vuurdoop in CC Wilrijk. De ontroerende familievoorstelling Boom-Boom met rasverteller Dimitri Leue brengt een inspirerend verhaal voor jonge oren, over een ontmoeting tussen twee groepen eekhoorns, als metafoor voor de vluchtelingenproblematiek. Het verhaal wordt muzikaal ondersteund door BJO en een strijkkwintet van Antwerp Symphony Orchestra. De voorstelling gaat in première in de Koningin Elizabethzaal, Antwerpen en in De Bijloke, Gent. Ze tourt daarna door Vlaanderen.

In juni valt de cd BREL in de prijzen en mag zanger David Linx de Nederlandse Edison Jazz/World Award voor beste album in de categorie “Vocal Jazz” in ontvangst nemen. De voorstelling BREL blijft touren in binnen- en buitenland. In dezelfde periode staan de opnames van een nieuwe cd gepland, met zangeres Tutu Puoane. We Have A Dream bevat bewerkingen van protestsongs als eerbetoon aan de mensenrechten en zal in 2018 de 22ste telg in de BJO-platenkast worden.

Najaar 2017. In oktober vieren BJO en dirigent-arrangeur John Beasley (US) 100 jaar Monk met de herneming van MONK’estra in Antwerpen en Brussel. Onder de noemer BJO vs. The Big White Screen i.s.m. CINEMATEK brengt BJO tijdens Uur Kultuur in Leuven The Sweetheart and The Daredevil, met originele muziek bij de stomme films ‘Pollyanna’ en ‘An Eastern Westerner’. The Future Is Now, de Clubtournee met jong jazztalent uit eigen land, wordt voortgezet. Met solisten Quinten De Craecker en Hendrik Lasure speelt het orkest een concert in de Werf in Brugge. We Orchestrate Words (WOW) staat 2 keer in KVS Brussel. In WOW werken jonge kunstenaars uit de urban scene samen met Brussels Jazz Orchestra: rap, soul en grooves komen samen, het jazzorkest speelt erop in en voegt compositie toe. Werelden raken verweven tot een hedendaagse soundtrack van een grootstad. Eind oktober: met het Symphonic Jazz Concert brengen Brussels Philharmonic & Brussels Jazz Orchestra o.l.v. maestro Dirk Brossé een ode aan de klassiekers onder de jazz soundtracks, in het kader van Film Fest Gent. Het jaar eindigt met in november de première van Dubbel Geboekt, een explosieve samenwerking met de beruchte Frivole Framboos. De botsing tussen het universum van het BJO en dat van de Frivole Framboos zorgt voor een musico-humorologische knaller van formaat. Voordat het jaar om is hebben de heren er samen al een tour van 10 voorstellingen langs Vlaamse zalen op zitten.

Naast al dat podiumgeweld, vindt BJO ook nog tijd voor educatieve projecten, met 2 open repetities, 1 masterclass arrangement met Bert Joris en 1 workshop in de muziekacademie van Deurne.
 

2018

2018 is een feestjaar, want Brussels Jazz Orchestra viert zijn 25ste verjaardag. Dat brengt enkele hoogtepunten en feestelijkheden met zich mee.

Het jaar begint met de 2de ronde van de Dubbel Geboekt tournee met de Frivole Framboos. In Dubbel Geboekt ontmoeten België’s grootmeesters in muziekvermengerij een minutieus gearrangeerde muzikale formatie met meedogenloze timing, of was het omgekeerd? Samen staan de heren in januari nog maar liefst 7 keer op het podium van Vlaamse zalen.

Nog vanaf januari brengt rasverteller Dimitri Leue de voorstelling Boom-Boom naar podia in Heist-op-den-Berg, Zaventem, Antwerpen, Houthalen-Helchteren en Leuven, met live begeleiding door het voltallige BJO en een strijkkwintet van Antwerp Symphony Orchestra. Jazz voor de ganse familie, inclusief de allerkleinsten. Ook BREL met David Linx staat nog een keer geprogrammeerd in Aarlen, vooraleer het de beurt is aan de hoofdvogel van het jaar.

In februari 2018 brengt BJO namelijk een nieuw album uit. We Have a Dream, een samenwerking met zangeres Tutu Puoane, wordt de 22ste telg in de BJO platenkast. Begin februari komt de cd uit bij SoulFactory Records. We Have a Dream is een muzikaal project rond mensenrechten, ontstaan n.a.v. de herdenking van de moord op Martin Luther King – in 2018 vijftig jaar geleden. Het brengt bestaande protestsongs uit pop, rock soul en jazz, in nieuwe arrangementen voor jazzorkest. Zangeres Tutu Puoane, Antwerpse met Zuid-Afrikaanse roots, zingt met een vuist, een aanklacht, een oproep tot rechtvaardigheid. We Have a Dream is een project met een universele boodschap, actueler dan ooit. Een eerbetoon aan de mensenrechten, en aan de verdedigers daarvan. Om die reden wordt een partnership met Amnesty International Belgium aangegaan. Op 23 februari gaat de eerste concertreeks van start met een première in deSingel Antwerpen, gevolgd door concerten in Brussel, Gent, Mechelen, Strombeek, Brugge en Leuven.

In april trekken het orkest en David Linx naar Luxemburg met BREL, en mogen Tutu Puoane en enkele BJO-musici het We Have a Dream album gaan voorstellen in het tv-programma De Zevende Dag op Eén (VRT), met een interview en een concert in mini bezetting.

Begin juli speelt BJO zijn Tsjechische première: met Bert Joris brengen ze Smooth Shake op de Prague Proms in Praag. Enkele dagen later speelt het orkest met internationale gastsolisten Paquito D'Rivera, Stephane Chausse, Eddie Daniels, Felix Peikly en Joris Roelofs op ClarinetFest 2018 in Oostende.

En dan, in augustus, is het tijd voor een eerste verjaardagsfeestje op Jazz Middelheim in Antwerpen, het festival waar BJO al jaren kind aan huis is. Op 10 augustus bezet het orkest een ganse dag het Club Stage van het festival, met niet minder dan 4 uiteenlopende projecten: We Orchestrate Words met urban artists Zed, Junior Akwety & DJ Grazzhoppa; We Have A Dream met Tutu Puoane; Kaneelvingers met de poëzie van Stefan Hertmans, composities van diens broer en gitarist Peter Hertmans en de stem van Fay Claassen; en Footprint, een bloemlezing uit het BJO-repertoire van de afgelopen jaren. Het wordt een 25ste verjaardagsfeest om niet te vergeten!

September brengt BJO naar het Toots Jazz Festival in La Hulpe met BREL, het Alter Schlachthof in Eupen met We Have a Dream en het Palais des Beaux-Arts in Charleroi met Smooth Shake.

In oktober is het al tijd voor deel twee van de verjaardagsfestiviteiten. Tussen 10 en 15 oktober speelt het orkest namelijk een reeks nationale en internationale concerten met de Amerikaanse dirigente-componiste Maria Schneider, onder de noemer BJO25. In juli 2018 werd Schneider nog bekroond met een NEA Jazz Masters Award, één van de meest prestigieuze Amerikaanse erkenningen voor jazzmusici. Met die prijs werd enkel maar bevestigd wat Brussels Jazz Orchestra al veel langer wist: Schneider zorgt voor magie op het podium. Het is dan ook een eer om 10 jaar na de laatste samenwerking met Maria, BJO’s 25ste jubileum samen te kunnen vieren. Flagey Brussel (B), deSingel Antwerpen (B), De Doelen Rotterdam (NL), Tivoli Vredenburg (NL) en last but not least: het iconische Wiener Konzerthaus in Wenen (AT) vormen het decor voor deze prachtige verjaardagstournee.

Meteen na de BJO25 tour, trekt We Have A Dream voor het eerst sinds de release naar het buitenland, voor een concert in Boedapest (HU).

In november ligt de focus op educatie. Na het succes van het Ghent Youth Jazz Orchestra en het Brussels Youth Jazz Orchestra, lanceert Brussels Jazz Orchestra samen met Muziekmozaïek Folk & Jazz en Vuurvogels een nieuw jeugdbigbandproject: het Youth Jazz Collective. Getalenteerde jonge muzikanten tot 18 jaar krijgen drie jaar lang de kans om te groeien, samen te spelen en met internationaal gerenommeerde dirigenten samen te werken. Er melden zich heel wat enthousiastelingen aan voor de audities op 2 november en eind november gaat een spiksplinternieuwe bigband vol jong jazzgeweld samen aan de slag.

2018 startte als het We Have A Dream jaar en zo eindigt het ook, want na nog één keer Kaneelvingers in Alsemberg, staan er in december nog 3 We Have a Dream concerten gepland. Op 7 december spelen het orkest en Tutu Puoane een concert in Moeskroen, 2018 afsluiten doen ze met een eindejaarswaardig hoogtepunt op 14 en 15 december: 2 We Have a Dream Symphonic concerten i.s.m. OPRL Luik. Tutu Puoane, Brussels Jazz Orchestra en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (OPRL) brengen samen een symfonische versie van We Have a Dream, met nieuwe arrangementen voor dubbelorkest op de songs uit het originele project. De unieke concerten staan onder leiding van dirigent Charles Hazlewood, gaan door in de Salle Philharmonique de Liège en zijn de kers op de taart van een memorabel zilveren jubileumjaar.
 

2019

Brussels Jazz Orchestra trapt het nieuwe jaar af met de gesmaakte projecten BREL in het Centre Culturel van Spa (BE) en We Have A Dream in Cultuurcentrum Casino van Houthalen-Helchteren, GC ’t Blikveld te Bonheiden en het Théatre de Namur.

In februari steken de muzikanten de oceaan over. Met BREL worden BJO en David Linx enthousiast ontvangen in het Palais Montcalm te Québec (CA) en bij Diffusion Momentum in Victoriaville (CA). Wat later vervoegt Tutu Puoane de muzikanten in ‘the city that never sleeps’ (New York, US), waar ze twee avonden optreden in de legendarische Dizzy’s Club in Jazz at Lincoln Center. Met We Have A Dream pakken ze de zaal moeiteloos in.

Na een intensieve dag repeteren en onder toeziend oog van BJO-muzikanten, geven drie bigbands begin maart het beste van zichzelf tijdens Fire Up That Big Band in De Kampanje te Steenhuffel. Enkele weken later gaat In The Pines in première in Flagey, Brussel. Voor dit project gaat Brussels Jazz Orchestra – na Graphicology in 2012 – opnieuw in dialoog met een graphic novel. Ditmaal vormt een boek van illustrator Erik Kriek de basis voor een eigenzinnige voorstelling. Beklijvende illustraties, donkere verhalen, muziek, zang en effecten (door Lynn Cassiers) worden met elkaar verweven. De rode draad? Murder ballads: macabere songs waarin de romantiek van moord en doodslag wordt bezongen. Na een geslaagde première van In The Pines, steekt BJO opnieuw de landsgrenzen over met originele muziek bij de stomme films ‘Pollyanna’ en ‘An Eastern Westerner’. The Sweetheart & The Daredevil, de derde editie van BJO vs The Big White Screen, wordt door duizendenden enthousiastelingen gesmaakt in het adembenemende Wiener Konzerthaus van Wenen (AT). Om de maand verder in schoonheid af te sluiten, brengen BJO en Tutu Puoane We Have A Dream in LantarenVenster te Rotterdam.

In april is BJO achtereenvolgens te gast in CC De Mol te Lier (In The Pines), het Chassé Theater te Breda (We Have A Dream), CC Het Spoor te Harelbeke (BREL) en het festival Schweriner Jazznacht in het Duitse Schwerin (We Have A Dream). Daarnaast staat deze maand ook in het teken van educatie, met de eerste projectweek van het Youth Jazz Collective, het jeugdbigbandproject van Brussels Jazz Orchestra. Deze samenwerking met Muziekmozaïek Folk & Jazz en Vuurvogels ging in november vorig jaar voor het eerst van start. De getalenteerde jonge muzikanten wisselen ideeën uit met muzikanten van BJO en presenteren na een week repeteren een eerste concert.

Ook in mei wordt er ruim aandacht besteed aan jong talent. Met The Future is Now trekt BJO naar  de roots van de grote orkesten, de jazzclubs, om er te spelen met veelbelovende talenten Muriel Urquidi (zang) en Artan Buleshkaj (gitaar). In CC De Ververij te Ronse krijgen de aanstormende talenten een podium. Midden mei staat BJO samen met artiesten uit Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Armenië, Wit-Rusland en de Moldavische Republiek in de BOZAR te Brussel met Creating Together. Met beeld en muziek vieren ze 10 jaar Eastern Partnership. De bloeimaand wordt afgesloten met BREL in Frankrijk: David Linx en BJO zijn te gast in Le Volcan, de ‘scène nationale’ van Havre (FR).

In de zomer krijgt het Franse verhaal van BREL een uitgebreid vervolg, met passages op de festivals Jazz à Couches (Couches, FR) en Cuivres en Dombes in Villars-les-Dombes (FR). In augustus geniet Brussels Jazz Orchestra van een hartelijk onthaal in de magnifieke Elbphilharmonie te Hamburg, voor een concert van The Sweetheart & The Daredevil.

Oktober brengt het gezelschap van de beloftevolle Amerikaanse trompettist en componist Ambrose Akinmusire. Samen met hem speelt Brussels Jazz Orchestra een reeks concerten in de Benelux. De tournee brengt hen langs het Muziekgebouw te Eindhoven, de Stadsschouwburg in Leuven, De Oosterpoort te Groningen, het Centre Culturel van Dudelange en eindigt met een spetterend concert in een bomvolle BOZAR, Brussel. Het repertoire bestaat uit Akinmusire’s eigen composities, in arrangementen van Jim McNeely. De Halloweenmaand wordt gepast vervolgd met een concert van In The Pines met Lynn Cassiers op het Douro Jazz Festival in het Teatro van Vila Real, Portugal.

Het Youth Jazz Collective trekt november op gang met een gesmaakt concert in de Groenzaal te Gent, onder leiding van Frank Vaganée. Daarnaast staat In The Pines met Lynn Cassiers in de Brugse Stadsschouwburg en organiseert Pierre Drevet een residentie in het Franse Vienne, met zijn project ECHANGE. Pierre is op dat moment al 18 jaar lang één van de pijlers van Brussels Jazz Orchestra’s trompetsectie. Daarnaast deed BJO in de afgelopen jaren ook regelmatig beroep op zijn pen, als arrangeur en componist. In ECHANGE staat nieuw werk van hem centraal, dat hij samen met Brussels Jazz Orchestra en Claire Vaillant (zang) naar Vienne brengt.

Het jaar wordt afgesloten met een avond van protestsongs in CC De Spil te Roeselare. We Have A Dream met Tutu Puoane is het laatste concert van een bruisend, internationaal 2019.
 

2020

Januari 2020 begint met een knaller van een International Composition Contest. Voor de 8e editie van deze wedstrijd ontving Brussels Jazz Orchestra maar liefst 168 inzendingen uit 27 landen en 6 continenten. Finalisten Callum Au (GB), Christopher Zuar (US), Rainer Tempel (DE) en Ralf Hesse (DE) worden op 12 januari tijdens het Brussels Jazz Festival in Flagey (Brussel) uitgenodigd om de geselecteerde composities te dirigeren, vertolkt door Brussels Jazz Orchestra. Callum Au (GB) wint met de compositie ‘The Weaver’ en ontvangt van de internationale jury, bestaande uit Pierre Bertrand (FR), Florian Ross (DE), Vellu Halkosalmi (FI) en voorzitter Philippe Coffyn, de BJO ICC Award.

Diezelfde dag (12 januari) vindt ’s avonds de wereldpremière plaats van de documentaire ‘Bring It To The People’, waarvoor regisseur Guy Fellemans het orkest jarenlang op de voet volgde. Na de warm onthaalde première in Flagey, begint de film aan een tocht langs Belgische cinema’s en de digitale editie van het festival DOCVILLE. Later zal de documentaire ook te zien zijn op Canvas en RTBF en belandt ze op de long list van de Ensor voor Beste Documentaire.

Eind januari bestijgt Brussels Jazz Orchestra voor het eerst het podium met zangeres Monique Harcum, rapper Zediam en DJ Grazzhoppa. Het project Two Places (toen nog onder de titel We Orchestrate Words) gaat in première in de Concertstudio van Kortrijk, waar een publiek van jonge hiphopfans, soullovers en doorwinterde jazzcats de muziek met wiegende heupen en groovy applaus onthalen.

Een indrukwekkende start van het jaar en dan moet de Big Band Celebration in BOZAR nog plaatsvinden. Het Jazz at Lincoln Center Orchestra, onder leiding van Wynton Marsalis, staat op 19 februari samen met Brussels Jazz Orchestra in de Henri Le Boeufzaal. Een indrukwekkende double bill die zorgt voor een uitverkochte BOZAR. Het wordt een legendarische concertavond met als absolute hoogtepunten twee creaties die voor dubbel orkest geschreven werden, met een eerbetoon aan Toots Thielemans.

De dag nadien organiseren beide orkesten een educatieve dag voor studenten in BOZAR en het Brusselse Conservatorium. ’s Avonds is er een jam in Café Viktor (BOZAR) met musici van BJO en JLCO. Ook studenten uit conservatoria en kunsthumaniora nemen deel. Ergens laat op de avond krijgen ze het gezelschap van niemand minder dan Wynton Marsalis himself.

In februari staat een workshop in de Academie van Deurne op het programma, waaraan enkele BJO-musici deelnemen. Daarnaast organiseert het orkest andermaal Fire Up That Big Band, waarbij drie amateurbigbands een hele dag gecoacht worden door musici van Brussels Jazz Orchestra.

En dan gaat het licht uit, het gordijn valt, stilte komt in de plaats… COVID-19 zorgt op 13 maart voor een nationale lockdown, waardoor alle geplande concerten en activiteiten geannuleerd moeten worden. De pandemie vereist talloze herplanningen en dwingt het orkest tot het uitwerken van een alternatief (digitaal) programma. Brussels Jazz Orchestra blijft niet op de lauweren rusten en start met nieuwe artistieke projecten, organiseert studio-opnames, zet digitale, participatieve projecten op poten en creëert educatieve reeksen die virtueel te volgen zijn.

Een orkestversie van ‘You’ll Never Walk Alone’ is het eerste nieuwe artistieke project. Hiervoor nemen de musici thuis elk hun partij op, waarna het geheel – een nieuw arrangement van Frank Vaganée – naar een orkesttrack wordt gemixt. Met een video (opgepikt door The New York Times) waarin alle muzikanten te zien zijn die ‘vanuit hun kot’ de klassieker van Rodgers en Hammerstein brengen, wil Brussels Jazz Orchestra iedereen een hart onder de riem steken. In april krijgt BJO een uitnodiging van Wynton Marsalis. Naar aanleiding van de Big Band Celebration in BOZAR, nodigt hij het orkest uit voor het Worldwide Concert for Our Future, het digitale alternatief van Jazz at Lincoln Center’s jaarlijkse galaconcert. In het virtuele gezelschap van o.a. Wynton Marsalis, Chano Dominguez, Dianne Reeves en Richard Galliano, brengt BJO ‘Only for the Honest’ (Bert Joris). Later dat jaar staat Brussels Jazz Orchestra alsnog één luttele keer op een podium: op 19 december vindt het eerste concert plaats sinds februari. De Bijloke vormt het decor voor ‘Footprint’, een livestreamconcert dat de musici sinds lange tijd opnieuw samenbrengt. Om het jaar af te sluiten, vraagt BJO aan tekenaar Tim Acke om een eindejaarswens te maken. ‘Musing on Music’ wordt een prachtig beeldverhaal op muziek van Frank Vaganée.

Brussels Jazz Orchestra duikt in 2020 ook de studio in. Voor het album Two Places wordt er achtereenvolgens opgenomen in Hoogeloon (NL), Galaxy (Mol, BE) en Great Oak (Rotselaer, BE). Dieter Limburg, die de arrangementen schreef en componeerde, treedt op als producer. Werner Pensaert verzorgt de mixing en Grammy Award winnaar Darcy Proper neemt de mastering voor haar rekening. Het album wordt uitgebracht in februari 2021. Daarnaast ontvangt het orkest de Franse zangeres Camille Bertault, met wie er gewerkt wordt aan het project Gainsbourg (een release staat gepland voor 2022). Tot slot krijgt Brussels Jazz Orchestra in de studio ook het gezelschap van jonge, beloftevolle musici: Artan Buleshkaj (gitaar), Jesse Dockx (drums), Matthias Vandenbrande (sax), Roeland Celis (gitaar), Muriel Urquidi (zang), Quinten De Craecker (trombone), Hendrik Lasure (piano) en Lennert Baerts (sax).

Als derde luik in coronatijden, zet BJO enkele digitale, particpatieve projecten op de rails. ‘Play with BJO’ nodigt musici en zanger(es)s(en) uit om samen met het orkest de song ‘Someday We’ll All Be Free’ te brengen. Er worden bijna 40 inzendingen opgestuurd, van Europa tot Noord-Amerika en Afrika. Guy Fellemans (montage) en Gyuri Spies (geluid) verwerken het geheel tot een compilatievideo. Later doet Brussels Jazz Orchestra opnieuw een online oproep: er wordt een virtueel, internationaal jazzorkest samengesteld voor ‘Stay with us’, een gelegenheidscompositie van Frank Vaganée. Musici kunnen van thuis uit hun partij opnemen en zo deel uitmaken van het virtuele orkest. Gyrui Spies, Guy Fellemans en Filip Walgraef brengen alle inzendingen samen in een video: een technisch huzarenstukje.

BJO initieert verschillende educatieve online videoreeksen. In ‘A Closer Talk’ worden mensen geïnterviewd die gelinkt zijn aan het orkest (programmatoren, medewerkers en bestuurders) en hun inzichten duiden. De reeks krijgt later een vervolg als podcast. In ‘From Paper to Stage’ legt Frank Vaganée het online publiek in drie afleveringen uit hoe hij van een idee tot een muzikaal arrangement komt. De videoreeks ‘Let’s talk about…’ gaat via een gesprek met BJO-musici dieper in op bepaalde thema’s. Zo hebben Dieter Limbourg, Nathalie Loriers, Frederik Heirman en Hendrik Braeckman het over improvisatie. Tot slot vraagt Brussels Jazz Orchestra aan Matthias Heyman om een longread te schrijven over de geschiedenis van big bands in België. Die wordt vanaf 2021 aangevuld met video testimonials van BJO musici en kennissen van het orkest.

COVID-19 gooide de werking heel plots en dramatisch om. Desondanks vulde Brussels Jazz Orchestra 2020 met boeiende projecten, studio-opnames en online videoreeksen.

 

2021

De start van 2021 belooft geen afschaffing van de strenge maatregelen tegen COVID-19. Terwijl concerten met een live publiek nog uitgesloten zijn, worden enkele van de BJO-musici uitgenodigd op de VRT voor een Toots sessie. Frank Vaganée, Jeroen Van Malderen, Bart De Nolf, Harrison Steingueldoir en Toni Vitacolonna brengen vanuit de legendarische Studio Toots een vleugje BJO naar de Vlaamse huiskamers. De sessie wordt op 28 januari uitgezonden op Canvas en via het online platform VRT NU. Enkele weken later wordt ze nogmaals geprogrammeerd naar aanleiding van de Week van de Belgische Muziek.

Eind januari besluiten BJO en Kommil Foo om de geplande samenwerking digitaal in première te laten gaan. Na enkele repetitiedagen staan de gebroeders Walschaerts samen met het voltallige orkest op het podium van CC De Kern in Wilrijk. Duizenden mensen bekijken de try out vanuit hun huiskamer. De prachtige liedjes van Kommil Foo (gearrangeerd door Dieter Limbourg en Lode Mertens) in combinatie met de dynamische kracht van Brussels Jazz Orchestra worden lovend onthaald.

Op 5 februari wordt het album ‘Two Places’ uitgebracht, samen met een clip voor de song ‘Another Day Another Night’. Dieter Limbourg schreef de arrangementen voor deze mix van BJO’s orkestrale klank, de rhymes van Zediam, de soul van zangeres Monique Harcum en de mix-, scratch- en samplekunsten van DJ Grazzhoppa. De plaat wordt enthousiast onthaald: van Jean-Pierre Goffin in L’Avenir (‘Les neuf compositions de Dieter Limbourg offrent une richesse de sonorités fascinante et contribuent à la réussite de ce décapant projet.’) en Robin Arends van Jazz’halo (‘Scratch, rap, elektronica, funky ritmes en swingend koper, moderne thema’s verpakt in krachtige zangpartijen. Al deze elementen dragen bij aan een nieuw, uniek BJO-geluid.’) tot Jazz & Mo’ (‘Eén van de beste producties die we de laatste jaren (!) hoorden.’). Dieter Limbourg, Zediam en Monique Harcum worden uitgenodigd om over de samenwerking te vertellen bij o.a. Knack, BX1, De Standaard, Jazzism en Radio 1.

Eind maart reikt BJO opnieuw de hand aan het (online) publiek, met het streamingconcert ‘Footprint’ vanuit De Werf in Aalst. Met een selectie van originele composities van o.a. Frank Vaganée en Bert Joris, brengen De Werf, BJO en presentatrice Ella Michiels de concertzaal naar de mensen thuis.

Diezelfde insteek van ‘digitale nabijheid’ zorgt in april voor een nieuwe aflevering in de online reeks ‘Let’s talk about…’, waarin Jeroen Van Malderen honderduit vertelt over de trompet en zijn ervaringen bij Brussels Jazz Orchestra. Daarnaast wordt de camera voor International Jazz Day gericht op Bart De Nolf, Marc Godfroid en Laurent Hendrick, die een antwoord formuleren op de vraag ‘Wat betekent jazz voor jou?”.

Begin mei breidt BJO een vervolg aan de livestreamreeks met ‘Swing of Unity’, een concert dat mensen (die helaas nog niet mee kunnen genieten vanuit een concertzaal) wil samenbrengen op de tonen van nieuwe muziek. Een digitaal alternatief dat het gemis van een live concert met publiek wil verlichten met straffe ‘mystery guests’: zowel Vanessa Matthys als Naima Joris vergezellen BJO achtereenvolgens op het podium. Voor Swing of Unity werkt het orkest opnieuw samen met CC De Werf (Aalst) en presentatrice Ella Michiels.

Op 30 mei wordt Brussels Jazz Orchestra verwelkomd op de speciale ‘COVID-proof’ Balcony Edition van Brussels Jazz Weekend. Vanaf het balkon van het Broodhuis op de Brusselse Grote Markt sluit BJO het festival af. Het concert betekent het eerste voor een live publiek (opgedeeld in bubbels) in 15 (!) maanden en de start van een hoopvolle zomer.

Voor er opnieuw voluit voor een live publiek kan opgetreden worden, installeert Brussels Jazz Orchestra zich voor de derde maal in CC De Werf voor een laatste livestreamconcert. Special guest is gitarist Eliott Knuets, het jonge toptalent van 17 dat in 2020 al mocht jammen met Wynton Marsalis en later persoonlijk door hem werd uitgenodigd voor een (virtuele) sessie in de vermaarde Dizzy’s Club. Zijn talent wordt niet enkel opgemerkt door de digitale BJO-kijkers want Knuets begint kort daarna aan een indrukwekkend muzikaal parcours.

In juli blaast Brussels Jazz Orchestra samen met Monique Harcum, Zediam en DJ Grazzhoppa het publiek van Brosella omver met Two Places, nadat het gelijknamige album op vinyl verscheen (de eerste keer in de geschiedenis van BJO). Diezelfde maand zet het orkest, in samenwerking met Halewynstichting vzw, haar schouders onder de Big Band Summerschool in Dworp (Destelheide), waar BJ0-musici de deelnemers een week lang bijstaan tijdens repetities, jamsessies en workshops.

Tijdens het najaar zijn de gevolgen van COVID-19 nog steeds te voelen, maar mag BJO de concertkalender ondanks enkele annulaties toch aanvullen met passages in CC Belgica (Dendermonde) met Tutu Puoane (We Have a Dream), CC Bolwerk (Vilvoorde) met Monique Harcum, Zediam en DJ Grazzhoppa (Two Places) en Concertgebouw Amsterdam met Muriel Urquidi en Andrew Claes (In The Pines), voorafgegaan door een inleiding van tekenaar Erik Kriek. Midden december viert Brussels Jazz Orchestra de heropening van Sounds, de Brusselse jazzclub waar het orkest in 1993 geboren werd. Het concert betekent een mooie afsluiter van een uitdagend jaar.