In de kijker: Pierre Drevet

15 mrt 2022

Tweemaandelijks laten we je kennismaken met iemand die verbonden is aan het orkest, voor of achter de schermen. Ditmaal is dat Pierre Drevet (trompet).

 

Hoe lang maak je al deel uit van BJO?

Dat verhaal begon een hele tijd geleden... Het was Serge Plume die me in 2001 contacteerde voor een vervanging met het BJO in Dublin, toen met Maria Schneider. Op het einde van het concert vroegen Frank (Vaganée) en Serge me of ik wilde blijven. Natuurlijk zei ik volmondig "Ja!". Dat is ondertussen 21 jaar geleden.

 

Wat doe/speel je in het orkest?

Ik speel derde trompet in deze prachtige sectie, samen met Serge Plume (lead), Nico Schepers (tweede trompet) en Jeroen Van Malderen (vierde trompet).

 

Waarom koos je voor dit instrument/deze rol bij het orkest?

Eigenlijk ben ik mijn muzikale carrière begonnen in de fanfares, waar ik op 10-jarige leeftijd ben begonnen. Dat was dichtbij Lyon, in het dorp waarvan ik afkomstig ben. In die tijd koos je niet echt zelf voor je instrument. Je kreeg een plek toegewezen in een van de secties waar ze muzikanten tekortkwamen. Ik kreeg een trompet in de handen geduwd en zo begon het!

 

Wat doe je nog naast BJO?

Momenteel ben ik gepensioneerd, maar ik heb 40 jaar les gegeven aan het Conservatorium van Chambéry. Daarnaast maak ik ook deel uit van het Franse Colleftif Lilananda, een jazzkwintet waarvoor ik muziek schrijf. Voor hen schreef ik o.a. ook de arrangementen voor een samenwerking met een strijkkwintet, op de muziek van C. Jobim. Daarbovenop schrijf ik arrangementen voor andere formaties, zoals Multiquarium Big Band en een project rond Charles Aznavour. Tot slot geef ik veel masterclasses in verschillende conservatoria. Als ik niet met muziek bezig ben, dan hou ik me bezig met houthakken!

 

Naar welk project kijk je het meest uit en waarom?

Ik ben heel benieuwd naar het project rond de 100e verjaardag van Toots.

 

"Herbie Hancock heeft veel voor me betekend, ook al behoort hij niet echt tot de bigbandsfeer. Die composities, de harmonie en zijn genie voor improvisatie... Hem zou ik graag eens uitnodigen voor een project met Brussels Jazz Orchestra." - Pierre Drevet

 

Wat is je leukste BJO-herinnering?

Er zijn er zoveel... Uiteraard het project met Maria Schneider, maar ook die met Bert Joris, Michel Herr en Enrico Pieranunzi. Geweldige muziek!

 

Waar komt je liefde voor jazz vandaan?

Het was mijn eerste muziekleraar, Mr. Joly, die me de muziek van Bach deed ontdekken. Toen ik tussen de 10 en 16 jaar oud was, luisterde ik daarnaar met mijn vriend J. Luc Sazio. Op een dag kreeg ik mijn eerste jazzplaat in handen: 'Moanin'' van Art Blakey en The Jazz Messengers. Vanaf dan was het al jazz wat de klok sloeg.

 

Naar welke cd/Spotify-track/radiohit heb je laatst geluisterd?

Ik luister niet zoveel naar jazz maar eerder naar klassieke componisten zoals Claude Debussy en Maurice Ravel. Ik bestudeer hun muziek graag. Vandaag ben ik aanbeland bij H. Dutilleux, in het verlengde van Ravel en zijn symfonieën. Ik heb de partituren erbij genomen en bestudeer ze in detail. Op de radio hoor ik graag wetenschappers aan het woord, zoals E. Klein of A. Barrau, om zo te proberen een beetje minder 'dom' te zijn (lacht).

 

Wie zou je met BJO graag eens uitnodigen voor een project en waarom?

Ik kies voor een muzikant die niet noodzakelijk tot de bigbandsfeer behoort, maar die veel voor mij heeft betekend: zowel wat betreft zijn composities als zijn harmonie, zijn genie voor improvisatie en groove. Een klein project met alle BJO arrangeurs en Herbie Hancock... Waarom niet?

Happy Tears - BJO feat. Eliott Knuets