Tweemaandelijks laten we je kennismaken met iemand die verbonden is aan het orkest, voor of achter de schermen. Ditmaal is dat Philippe Coffyn (voorzitter Raad van Bestuur).
Hoe lang maak je al deel uit van het BJO-team?
In 2007 werd ik door Koen Maes, Frank Vaganée en Marc Godfroid gevraagd om bestuurder te worden van het BJO. Een hele tijd later, in 2017, werd ik gevraagd om de voorzittersrol op te nemen, iets dat ik tot op vandaag met veel plezier doe.
Wat doe je voor het orkest?
Samen met de andere bestuurders hebben we de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de organisatie. We zijn verantwoordelijk voor de strategische leiding van de VZW, de financiële opvolging en de relatie met partners, zoals bijvoorbeeld de Vlaamse Gemeenschap die de subsidie verleent. Het indienen van het vijfjaarlijks subsidiedossier is één van de belangrijkste bijdragen omdat het essentieel is voor het voortbestaan van het orkest.
Waarom koos je voor deze rol bij BJO?
Eerst en vooral moet je eigenlijk gekozen worden. Toen me de vraag werd gesteld, heb ik toegestemd omdat ik het een hele eer vind om een persoonlijke bijdrage te leveren aan dit orkest. Brussels Jazz Orchestra heeft een sterke internationale uitstraling, en de werking draagt ook bij aan de algemene bekendheid van jazz voor groot orkest.
Wat doe je nog naast BJO?
Ik ben IT-manager in een HR-services bedrijf dat wereldwijd opereert. Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam.
Naar welk BJO-project kijk je het meest uit en waarom?
Ik kijk uit naar het nieuwe album met de muziek van Gainsbourg en de Franse zangeres Camille Bertault, want ik ben erg benieuwd om te horen hoe en wat het orkest heeft toegevoegd aan deze traditie. Daarnaast is er een project met accordeonist Philippe Thuriot aan het rijpen waar ik ook nieuwsgierig naar ben.
Wat is je leukste BJO-herinnering?
Ongetwijfeld de Grammy ceremonie in Los Angeles in 2014, naar aanleiding van de twee nominaties van het Wild Beauty project met Joe Lovano. Frank werd toen als een echte ster onder gemotoriseerde politie van de LAPD naar de Staples Center Arena gebracht: ongelooflijk! Only in America. En daarbovenop was het fantastisch om de eindshow mee te maken met Daft Punk, Nile Rodgers, Lorde en vele anderen.
"Een project met een jazz- of popster uit de USA zou top zijn. Wie weet kunnen we dan voor een tweede keer voor een Grammy nominatie gaan?"
- Philippe Coffyn.
Wat is je band met jazz?
Als amateurtrompettist heb ik van jongs af aan bigband, dixieland en andere lichte muziek gespeeld. Het is in die context dat ik Frank Vaganée heb leren kennen, toen hij in ons ‘familie’ dansorkest onze altsaxofonist kwam vervangen. Tot vandaag, meer dan 40 jaar later, speel ik nog altijd trompet. Ik laat me inspireren door de fantastische trompettisten die ik heb leren kennen zoals Chet Baker, Bert Joris, Wynton Marsalis, Ambrose Akinmusire en natuurlijk de trompetsectie van het BJO.
Naar welke cd/Spotify-track/radiohit heb je laatst geluisterd?
Het laatste BJO-nummer dat ik luisterde was ‘What If’ van het album Two Places. Daarop hoor je de funky bariton intro van Bo (Van der Werf) en de bijzondere orkestratie van Dieter (Limbourg): de massive sound van het orkest wordt gecombineerd tot een bijzondere mix met de rap van Zediam en de scratchingkunsten van DJ Grazzhoppa.
Daarnaast luisterde ik naar ‘Oblivion’ van Gwen Cresens met het Brussels Philharmonic.
Wie zou je graag eens samen met BJO op een podium zien staan en waarom?
Ik zou bijzonder graag het BJO met het Jazz at Lincoln Center Orchestra van Wynton Marsalis zien performen in New York. Daarnaast zou een project met een andere jazz- of popster uit de USA nog eens top zijn. Wie weet kunnen we dan voor een tweede keer voor een Grammy nominatie gaan?