Nieuws

Alle berichten

Fire Up That Bigband!

01 mrt 2019

Eerste coachingsdag voor bigbands.

Lees meer

BREL met David Linx naar Canada!

31 dec 2018

Begin februari 2019 trekken BJO en David Linx naar Canada voor 2 BREL concerten.

Lees meer

We Have A Dream met Tutu Puoane naar New York (US)!

31 dec 2018

We Have A Dream staat op 11 & 12 februari geprogrammeerd in Dizzy’s Club Coca-Cola in Jazz at Lincoln Center, New York City!

Lees meer

In het journaal (VRT NWS)

01 nov 2018

De BJO25 verjaardagstour met Maria Schneider (US)

Lees meer

We Have A Dream goes symphonic...

31 okt 2018

met het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (OPRL)

Lees meer

Lancering Youth Jazz Collective

27 okt 2018

Nieuw jeugdbigbandproject

Lees meer

We Have A Dream in De Zevende Dag (VRT)

16 apr 2018

Op 15 april waren Tutu Puoane en enkele BJO-musici te gast in De Zevende Dag op Eén (VRT).

Lees meer

Tutu Puoane sprak met Downbeat (US)

10 apr 2018

Q&A over We Have A Dream

Lees meer

Downbeat magazine (US): Smooth Shake bij beste albums 2017!

22 feb 2018

****1/2 review voor Smooth Shake met Bert Joris

Lees meer

Nieuw album We Have A Dream met Tutu Puoane

22 feb 2018

Nu te koop in de BJO webshop!

Lees meer

Brussels Jazz Orchestra Series: BJO bladmuziek nu te koop

09 nov 2017

De bladmuziek van heel wat BJO arrangementen (van o.a. Michel Herr, Frank Vaganée, Lode Mertens) nu te koop in onze webshop!

Lees meer

Video: Kaneelvingers première

01 aug 2017

Extract uit de voorstelling rond de dichtbundel van Stefan Hertmans. Met muziek van Peter Hertmans (g) en zang door Fay Claassen.

Lees meer

BREL wint Edison Award 2017

30 jun 2017

Het album BREL met David Linx wint in juni 2017 een prestigieuze Edison Jazz/World Award.

Lees meer

Video Smooth Shake met Bert Joris

13 feb 2017

Fragmenten uit Nasty Boy, O.U.T, Only for the Honest en Smooth Shake. Live @ Flagey, januari 2017. Uit het album Smooth Shake, W.E.R.F. records, 2016.

Lees meer

Abonneer je op onze nieuwsbrief

29 nov 2016

Herbeleef Artists #withRefugees op Storify

28 jun 2016

Het hele verhaal, zoals verteld op social media.

Lees meer

Op zoek naar een leuk cadeau?

24 nov 2015

Koop de BJO paraplu!

Lees meer

Recentste nieuwsbrief

*|MC:SUBJECT|*
Nieuws van Brussels Jazz Orchestra - juli & augustus 2019
BJO presenteert: 8ste International Composition Contest
In januari 2020 pakt Brussels Jazz Orchestra voor de 8ste keer uit met zijn International Composition Contest. Deze wedstrijd voor compositietalent is één van de belangrijkste internationale wedstrijden voor jazzcompositie en mikt specifiek op nieuwe creaties voor bigbandbezetting. Brussels Jazz Orchestra wil zo internationaal componeer- en arrangeertalent voor contemporary jazzorkest een podium bieden en nieuwe, hedendaags relevante en kwalitatieve muziek voor jazzorkest ontdekken. Componisten kunnen deelnemen door voor 30 september 2019 een eigen werk in te sturen voor de preselecties. De uiteindelijke winnaar ontvangt een geldprijs en een professionele audio en video opname van zijn werk, gespeeld door BJO tijdens de finale op Brussels Jazz Festival in Flagey (Brussel) op 12 januari 2020. Meer info.
The Future Is Now | Het talent van morgen
op zaterdag 11 mei staan de jonge solisten Artan Buleshkaj (gitaar) en Muriel Urquidi (zang) met Brussels Jazz Orchestra op het podium van CC De Ververij in Ronse. Het optreden kadert in het project The Future is Now, waarbij BJO een podium wil geven aan het aanstormend talent van vandaag, de grote namen van morgen.
Artan Buleshkaj (gitaar) en Muriel Urquidi (zang) zullen op 11 mei soleren in een paar stukken uit het repertoire van BJO. Maar bovenal zal het Brussels Jazz Orchestra eigen werk van elk van de jonge solisten uitvoeren. The Winding Way van Artan Buleshkaj werd gearrangeerd voor BJO door Geoffrey Fiorese, Don’t Go Far Out van Muriel Urquidi werd gearrangeerd voor BJO door Thomas Mayade. De moeite om af te zakken naar Ronse. Meer info.
In The Pines met Lynn Cassiers in première
Op 14 maart ging In The Pines met vocaliste Lynn Cassiers en illustraties uit Erik Kriek’s gelijknamige graphic novel in première, en dat mocht op laaiend enthousiaste reacties rekenen. Naar aanleiding van de première schreef Georges Tonla-Briquet voor Jazz'halo: "Een onmogelijke combinatie? Think twice! (...) De combinatie van bigband, electro en geprojecteerde striptekeningen in de handen van dit gezelschap blijkt een schot in de roos." In The Pines trekt komend seizoen langs Belgische zalen. Meer info. 
Concerten
- 11-05 The Future Is Now met Artan Buleshkaj en Muriel Urquidi in CC De Ververij, Ronse (B)
Tickets.
- 13-05 Creating Together met Oost-Europese artiesten in BOZAR, Brussel (B)
Tickets.
- 28-05 BREL met David Linx in Le Volcan, Le Havre (FR)
Tickets.
- 05-07 BREL met David Linx op Jazz à Couches, Couches (FR)
Tickets.
BJO Meet & Greet
In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met iemand die verbonden is aan het orkest, voor of achter de schermen. In deze editie:
 
Nathalie Loriers (piano)

Hoe lang maak je al deel uit van BJO?
"Ik speelde mijn eerste concert met BJO op 2/2/2002… dat lijkt wel een symbolische datum. We speelden een concert ter gelegenheid van de opening van het Concertgebouw in Brugge, met muziek van Bert Joris. Dat is één van mijn mooiste herinneringen."
 
Wat doe/speel je in het orkest?

"Ik ben BJO’s pianiste, een rol die niet altijd even evident is in een bigband. De piano heeft daar immers een andere functie dan in een trio of kwartet. Natuurlijk ben ik van tijd tot tijd solist, maar boven alles begeleid ik. Ik moet altijd oppassen dat ik niet “in de weg zit” van de backgrounds die gespeeld worden door de blazerssectie, uiteraard met respect voor de geschreven score."
 
Waarom koos je voor je instrument/rol bij het orkest?
"Ik heb mijn rol bij het orkest niet gekozen. Frank Vaganée stelde me in 2002 voor om de groep te vervoegen. Ik heb die uitnodiging onmiddellijk geaccepteerd, ook al had ik geen enkele ervaring in het bigband gebeuren."
Wat doe je naast het orkest?
"Ik heb enkele eigen projecten: twee trio’s, één met Tineke Postma en Nic Thys en één met Benoît Vanderstraeten en Thierry Gutmann. Daarnaast ben ik sidewoman in het nieuwe project van Michel Herr, dat een jazzsextet (met Peter Hertmans, Dré Pallemaerts, Sam Gertsmans, Paul Heller en Bert Joris) en een strijkkwartet verenigt.
Wat “projecten” betreft, ben ik van plan om volgend jaar een nieuwe cd op te nemen met het Paul Heller kwartet, waarin ook Dré Pallemaerts en Riccardo Del Fra spelen.
Ik geef ook les aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en aan de academies van Evere en Eghezée.
Daarnaast volg ik intussen al drie jaar een opleiding Sonothérapie. Niet omdat ik de ambitie heb om als therapeute te werken, maar het onderwerp interesseert me. Samen met Jacques Pili, die Tibetaanse klankschalen bespeelt en deze ook zelf maakt, organiseer ik af en toe « muzikale siësta’s »."

Naar welk project kijk/keek je dit seizoen het meest uit en waarom?
"Wat Brussels Jazz Orchestra betreft heb ik vooral genoten van de concerten ter ere van 25 jaar BJO. Daarnaast blijven mijn persoonlijke projecten mijn eigen rode draad, omdat ze me toelaten om mijn taal te blijven ontwikkelen."
 
Wat is je leukste BJO-herinnering?
"De ontmoeting met Maria Schneider, de projecten met Bert Joris,… er zijn er zo veel, ik kan ze niet allemaal opnoemen. Elke ontmoeting bij BJO is verrijkend omwille van heel veel verschillende redenen."
Video Goodies
Een rubriek waarin we in beeld graag iets delen uit jazz- & bigbandland. 
Dit keer: de Aftermovie van de 1ste editie van Fire Up That Big Band!
BJO-musici spelen | Ook naast het BJO-podium zitten onze muzikanten niet stil. Ze spelen in verschillende andere formaties, zetten projecten op of brengen albums uit, samen met BJO-collega’s of met andere grote namen uit de nationale en internationale jazz scene. We geven je in elke nieuwsbrief graag een overzicht van hun agenda en persoonlijke projecten.
Frank Vaganée

In mei maakt Frank Vaganée samen met BJO-collega’s Dieter Limbourg, Marc Godfroid, Lode Mertens, Laurent Hendrick, Serge Plume, Nico Schepers, Carlo Nardozza, Toni Vitacolonna, Bart De Nolf en Hendrik Braeckman deel uit van een gelegenheidsbigband die acteurs/zangers Jonas Van Geel en Peter Van den Begin begeleidt tijdens hun “In Concert” tour.
De Van Geel & Van den Begin tournee passeert de ganse maand mei langs CC’s en schouwburgen doorheen Vlaanderen:
 • Op 07/05 in 30CC – Stadsschouwburg, Leuven (B). Meer info.
 • Op 10/05 in CC Ter Dilft, Bornem (B). Meer info.
 • Op 11/05 in CC De Kimpel, Bilzen (B). Meer info.
 • Op 15/05 in CC ’t Vondel, Halle (B). Meer info.
 • Op 16/05 in Arenbergschouwburg, Antwerpen (B). Meer info.
 • Op 17/05 in CC Zwaneberg, Heist-op-den-Berg (B). Meer info.
 • Op 18/05 in CC Binder, Puurs (B). Meer info.
 • Op 23/05 in Cultuurcentrum De Werf, Aalst (B). Meer info.
 • Op 24/05 in Gemeenschapscentrum De Route, Sint-Gillis-Waas (B). Meer info.
 • Op 25/05 in Cultuurcentrum Het Perron, Ieper (B). Meer info.
 • Op 29/05 in Cultuurcentrum de Werft, Geel (B). Meer info.
Alle speeldata en meer info vind je hier.
 • Op 14/05 speelt het Frank Vaganée Trio ‘Scattered Rhymes’ met Zefiro Torna in La Passerelle in Saint-Brieuc (F). Meer info.
 • Op 21/06 staan Dieter & Frank Vaganée met Jos Machtel en Dré Pallemaerts in het Brughuis in Muizen-Mechelen (B). Meer info.
Toni Vitacolonna
 • Ook Toni maakt deel uit van de gelegenheidsbigband die in mei op tournee gaat met Jonas Van Geel en Peter Van den Begin. Meer info.
 • Op 8/06 staat Toni met Yannick Bovy celebrates Nat King Cole in de Stadsschouwburg te Antwerpen (B). Meer info.
 • Op 9/06 speelt hij in de Hopper in Antwerpen (B) met Witvrouw, een blues/rock band o.l.v. Simon Witvrouw (gitaar), met Bart Borremans op sax en effecten en Joachim Saerens aan de keys en effecten. Meer info.
 • Op 10/06 staat Witvrouw ook in de Blauwe Kater in Leuven (B). Meer info.
Kurt Van Herck

Eind mei brengt Kurt Van Herck met zijn groep Cinema Paradiso een nieuwe cd uit met de titel “Volume I”. Cinema Paradiso bestaat uit: Kurt Van Herck (tenor & sopraan sax), Willem Heylen (gitaar & effecten) en Eric Thielemans (drums & percussie). Meer info.
 • Op 6/06 stellen ze om 20u00 de nieuwe plaat voor in de Muziekstudio van deSingel, Antwerpen (B).
 • Op 7/06 spelen ze om 20u30 in La Conserve in Leuven (B). Meer info.
Nathalie Loriers
 • Op 12/05 speelt Nathalie een duo-concert met Jacques Pili (Tibetaanse klankschalen) in La Ferme du Biereau (B). Meer info.
   
Pierre Drevet

Met het Lilananda Jazz Quintet speelt Pierre het Bossa2.0 project:
 • Op 31/05 op het Crotoy Jazz Festival (F). Meer info.
 • Op 3/06 op Les Lundis du Jazz in Saumur (F). Meer info.
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*
Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
unsubscribe