Nieuws

Alle berichten

Video: In The Pines première

13 jun 2019

Op 14 maart ging In The Pines met vocaliste Lynn Cassiers en illustraties uit Erik Kriek’s gelijknamige graphic novel in première, en dat mocht op enthousiaste reacties rekenen.

Lees meer

8ste International Composition Contest

02 mei 2019

In januari 2020 pakt Brussels Jazz Orchestra voor de 8ste keer uit met zijn International Composition Contest. Deze wedstrijd voor compositietalent is één van de belangrijkste internationale wedstrijden voor jazzcompositie en mikt specifiek op nieuwe creaties voor bigbandbezetting.

Lees meer

Fire Up That Big Band 2019 Aftermovie

01 mei 2019

Eerste coachingsdag voor bigbands.

Lees meer

BREL met David Linx naar Canada!

31 dec 2018

Begin februari 2019 trekken BJO en David Linx naar Canada voor 2 BREL concerten.

Lees meer

We Have A Dream met Tutu Puoane naar New York (US)!

31 dec 2018

We Have A Dream staat op 11 & 12 februari geprogrammeerd in Dizzy’s Club Coca-Cola in Jazz at Lincoln Center, New York City!

Lees meer

In het journaal (VRT NWS)

01 nov 2018

De BJO25 verjaardagstour met Maria Schneider (US)

Lees meer

We Have A Dream goes symphonic...

31 okt 2018

met het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (OPRL)

Lees meer

Lancering Youth Jazz Collective

27 okt 2018

Nieuw jeugdbigbandproject

Lees meer

We Have A Dream in De Zevende Dag (VRT)

16 apr 2018

Op 15 april waren Tutu Puoane en enkele BJO-musici te gast in De Zevende Dag op Eén (VRT).

Lees meer

Tutu Puoane sprak met Downbeat (US)

10 apr 2018

Q&A over We Have A Dream

Lees meer

Downbeat magazine (US): Smooth Shake bij beste albums 2017!

22 feb 2018

****1/2 review voor Smooth Shake met Bert Joris

Lees meer

Nieuw album We Have A Dream met Tutu Puoane

22 feb 2018

Nu te koop in de BJO webshop!

Lees meer

Brussels Jazz Orchestra Series: BJO bladmuziek nu te koop

09 nov 2017

De bladmuziek van heel wat BJO arrangementen (van o.a. Michel Herr, Frank Vaganée, Lode Mertens) nu te koop in onze webshop!

Lees meer

BREL wint Edison Award 2017

30 jun 2017

Het album BREL met David Linx wint in juni 2017 een prestigieuze Edison Jazz/World Award.

Lees meer

Abonneer je op onze nieuwsbrief

29 nov 2016

Op zoek naar een leuk cadeau?

24 nov 2015

Koop de BJO paraplu!

Lees meer

Recentste nieuwsbrief

*|MC:SUBJECT|*
Nieuws van Brussels Jazz Orchestra - juli & augustus 2019
Geniet van de zomer…met BJO
Zomer! Brussels Jazz Orchestra trekt de komende twee maanden uitsluitend naar het buitenland. Op de planning: 2 BREL concerten in Frankrijk, op 5 juli in Couches en op 20 juli in Villars-les-Dombes; en één keer The Sweetheart and The Daredevil in de Elbphilharmonie in Hamburg, Duitsland. Vakantieplannen in Frankrijk of Duitsland? Dan kan je er dus een zomers vakantie-avondje uit met BJO van maken. Je vindt alle info in onze kalender.
Niet in de buurt? Geen nood. Relaxen in je eigen achtertuin kan ook met één van onze albums, die je vindt in onze webshop.
Bovendien staat er vanaf september weer een nieuw BJO-seizoen vol nationale en internationale concerten voor je klaar!
Fire Up That Big Band: editie 2020
Op zondag 23 februari 2020 organiseert BJO een nieuwe editie van Fire Up That Big Band. Drie BJO-musici staan een dag lang paraat met persoonlijk bigband-advies voor 3 deelnemende orkesten. Elk orkest kiest 3 werken waar het coaching voor wenst. De coaches dirigeren, geven feedback en bieden inkijk in de werkwijze van een professional. De afgelopen editie was alvast een succes, zoals je kan zien in de aftermovie. Deelnemen met je bigband? Lees meer en schrijf je bigband in via de website.
In The Pines met Lynn Cassiers live
BJO presenteert met trots zijn nieuwste project: In The Pines! Murder ballads in arrangementen van Frank Vaganée, beeld-verhalen van de hand van Erik Kriek uit de gelijknamige graphic novel en zang én effecten door Lynn Cassiers. Hierboven: een kleine compilatie uit de première in Flagey, Brussel afgelopen maart. Deze veelzijdige performance combineert videoprojectie, beklijvende illustraties, donkere verhalen, muziek en zang zal touren vanaf komend seizoen! Meer info.
International Composition Contest
Tot 30 september kan je nog steeds inschrijven voor de 8ste editie van de BJO International Composition Contest. Deze wedstrijd voor compositietalent is één van de belangrijkste internationale wedstrijden voor jazzcompositie en mikt specifiek op nieuwe creaties voor bigbandbezetting. Al heel wat componisten uit alle hoeken van de wereld stuurden een eigen werk in voor de pre-selecties. De uiteindelijke winnaar ontvangt een geldprijs en een professionele audio en video opname van zijn werk, gespeeld door BJO tijdens de finale op Brussels Jazz Festival in Flagey (Brussel) op 12 januari 2020.
Nog deelnemen? Lees dan verder en bezorg ons deze zomer jouw compositie.
Concerten
- 05-07 BREL met David Linx op Jazz à Couches, Couches (FR) Tickets.
- 20-07 BREL met David Linx op Cuivres en Dombes, Villars-les-Dombes (FR) Tickets.
- 10-08 The Sweetheart and The Daredevil in Elbphilharmonie, Hamburg (DE) Tickets.
BJO Meet & Greet
In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met iemand die verbonden is aan het orkest, voor of achter de schermen. In deze editie:
 
Koen Maes (algemeen directeur BJO)
 
Hoe lang maak je al deel uit van BJO?
"Mijn eerste werkdag bij Brussels Jazz Orchestra was op 21/09/2000. Dat lijkt alsof het gisteren was, echt waar!"
 
Wat doe/speel je in het orkest?

"Ik ben algemeen directeur van Brussels Jazz Orchestra vzw."
 
Waarom koos je voor je instrument/rol bij het orkest?
"Ik studeerde trompet, eerst aan de muziek-academie van Beringen, later aan het Lemmensinstituut in Leuven. Zoals zovele blazers, heb ook ik een verleden bij harmonieën en fanfares. Vanaf mijn zestiende kwamen daar bigbands bij, wat ik zeker zo leuk vond. Tijdens mijn periode aan het Lemmensinstituut waren er te weinig trompettisten in de jazzafdeling om de bigbandklas te vullen. De klassieke trompettisten werden gevraagd om de rangen van de bigband te  vervoegen. Dat moest me maar één keer gevraagd worden! Bert Joris was toen dirigent van de bigband. Kort daarna nam Frank Vaganée die rol over. 
 
Na mijn opleiding aan het Lemmensinstituut heb ik even les gegeven, maar dat was toen niet helemaal mijn cup of tea. Om te overleven als voltijds uitvoerend muzikant moet je daarnaast op vele vlakken uit bijzonder hout gesneden zijn én gezegend zijn met een ongelooflijk grote portie talent. Lang verhaal kort: ik combineerde dat deeltijds lesgeven met freelancen voor VRT radio.
Dat was een studentenjob met een staartje: ik werkte er voor de marketingafdeling,  meerbepaald voor het promoteam van Radio 1. Een droomjob: we kregen heel diverse opdrachten, zoals gastenbegeleiding bij events die door Radio 1 ondersteund werden, taxishuttles verzorgen voor radio-opnames op locatie, winnaars van wedstrijden hun prijzen bezorgen, relatiegeschenken brengen,… Ik heb aan die job vrienden overgehouden, en een goed netwerk bij de VRT.

Toen kwam het verlangen naar wat regelmaat. Ik mocht starten bij I Fiamminghi van Rudolf Werthen als orkestinspecteur. Een geweldig straf strijkersensemble was dat. Eén van de projecten waar ik bij I Fiamminghi aan meewerkte, was een bigband project waarvoor het ensemble met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw samenwerkte. Een geweldig fijn project waar ik artistiek geweldig naar op- en uitkeek. Ik vroeg aan de Nederlanders of ze geen gemotiveerde Belg in hun kantoor konden gebruiken. Daar waren ze niet naar op zoek, maar ze wisten me wel te vertellen dat het Brussels Jazz Orchestra op zoek was naar bijkomende administratieve ondersteuning.

Natuurlijk deed dat een serieuze bel bij me rinkelen. Toen ik aan het Lemmensinstituut begon te studeren in 1993, ging er zowat een aardschok doorheen het instituut toen bleek dat klassebakken als Frank Vaganée, Serge Plume, Marc Godfroid en Bo Van der Werf een bigband gingen oprichten met andere rekruten uit Belgium’s Finest. Wat meer was: “onze” (piepjonge) Lode Mertens - hij studeerde toen aan het Lemmensinstituut in hetzelfde jaar als ik - werd gevraagd om mee te spelen in dat orkest. Ik herinner me een gevoel van grote fierheid bij vele studenten. Ik kende Frank Vaganée dus als docent aan het Lemmensinstituut waar ik kort daarvoor was afgestudeerd. Enkele telefoontjes later mocht ik op gesprek bij Frank en de toenmalige manager van BJO. Zij zagen mijn profiel zitten en ik mocht beginnen als medewerker bij BJO.

Nog enkele maanden later kwam de positie van zakelijk leider / algemeen directeur vrij. Ik heb toen, net 25 geworden, voorgesteld om die grote verantwoordelijkheid op mij te nemen..."
"Ik realiseerde me heel goed hoe groot die was - het was voor mij helemaal niet moeilijk om het ongelooflijk grote artistieke potentieel van het orkest in te schatten.
Die kans werd me gegeven. Een grote sprong in het onbekende, voor de organisatie, maar nog meer voor mezelf. Ik had immers geen ervaring, geen specifieke opleiding voor de functie,… Intussen zijn we bijna 19 jaar verder. 

Wat ik de afgelopen jaren heb mogen beleven, leren en realiseren (zowel de mooie als wat minder mooie dingen) is ongelooflijk. Ik heb geen woorden om uit te drukken hoe dankbaar ik onze musici, collega’s en bestuurders daarvoor ben. En in het bijzonder Frank Vaganée die me daartoe de kans gaf, in me geloofde en vertrouwde.
Nooit had ik ook maar durven denken dat ik op internationaal niveau voor zo’n getalenteerde musici zou mogen werken, en dit zowel op de mooiste podia in binnen- en buitenland, als met de grootste internationale talenten.


Wat doe je naast het orkest?
"Ik ben bestuurder bij Overleg Kunsten-organisaties, geef mee vorm aan de eerste editie van Fair Saturday in Vlaanderen en met Jazz ’n Beyond werk ik sporadisch voor enkele internationale bands en artiesten. Volgend academiejaar mag ik aan het Conservatorium van Antwerpen een nieuw vak mee vormgeven.
Alles wat ik in professionele context doe, is gelinkt met elkaar. Ik hou van het “connecting the dots” principe: alles hangt aan elkaar. Je houdt de zaken op die manier fris, bijzonder en uitdagend. En zelf blijf je verwonderd. Een mooi en haast essentieel bijproduct van dit “linken”, is dat je automatisch meerwaarde creëert voor de individuele projecten waaraan je werkt. Meerwaarde leveren is het mooiste wat er is."

Naar welk project kijk/keek je dit seizoen het meest uit en waarom?
"Dit seizoen was een seizoen hors categorie. Een seizoen waarin vele puzzelstukken die we al lang aan het leggen waren, in elkaar vielen. Hoe verklaar je anders dat we in één jaar tijd tot twee keer toe in Vienna Konzerthaus te gast waren, met David Linx en BREL naar Canada reisden, opnieuw door Jazz at Lincoln Center in New York én door Lizst Akademia in Budapest werden uitgenodigd? Maar ook dat we met de schitterende Tutu Puoane op de mooiste podia in Nederland speelden, vier keer in Franse Scènes Nationales en op Franse festivals spelen, de Elbphilharmonie te Hamburg zullen kunnen afvinken op onze wishlist, een residentie kunnen doen in Frankrijk met Pierre Drevet, en In The Pines naar Portugal mogen brengen? 
Dan heb ik het nog niet eens over de concerten gehad die we in Vlaanderen, Brussel en Wallonië speelden dit jaar. Kortom: het was een absoluut topjaar, één project kiezen is bijgevolg verliezen.
Zelf vond ik In The Pines wel een hele bijzondere, omdat dit een heel creatief en origineel concept is op vele vlakken: muzikaal, compositorisch, conceptueel én visueel. De gulden vierhoek.
Ik kijk daarnaast zeker ook uit naar de documentaire die Guy Fellemans de afgelopen drie jaar over het orkest draaide. Die zou dit najaar gepresenteerd worden."
 
Wat is je leukste BJO-herinnering?
"Ook weer moeilijk om er eentje uit te halen. Gedurende 19 jaar bouw je wel wat herinneringen op. Het hele circus rond de Grammy Awards in januari 2014 - we werden toen twee keer genomineerd voor het album Wild Beauty met Joe Lovano - zal ik niet snel vergeten. 
Mijn eerste keer Los Angeles, van de ene glitter & glamour receptie naar de andere, mooi weer, een politie-escorte die de taxi van Frank Vaganée begeleidde om hem tijdig op de Awards te krijgen - zijn vlucht had vertraging en de taxi-chauffeur in kwestie wist niet wat er gebeurde: een LAPD escorte?! Maar ook: de live show met een productieniveau dat ik nog nooit had meegemaakt, de mini roadtrip om het hele ding te verwerken, waarbij Frank in één of andere diner een live interview met Radio 1 deed, enzovoort. Die hele ervaring was genieten van de eerste tot de laatste seconde: je weet waar je vandaan komt, je weet wat je allemaal hebt moeten doen om op die plaats op dat moment te geraken en…daar ben je dan. Het “Mission Accomplished” gevoel. Om de volgende dag opnieuw met een wit blad te mogen beginnen. (lacht)"
Video Goodies
Een rubriek waarin we in beeld graag iets delen uit jazz- & bigbandland. 
Dit keer: Spotte jij onze nieuwe officiële foto’s bovenaan deze mail al? Hier een kijkje achter de schermen van onze fotoshoot met fotograaf Marco Mertens. De foto’s werden genomen bij Werkplaats Walter in Brussel.
BJO-musici spelen | Ook naast het BJO-podium zitten onze muzikanten niet stil. Ze spelen in verschillende andere formaties, zetten projecten op of brengen albums uit, samen met BJO-collega’s of met andere grote namen uit de nationale en internationale jazz scene. We geven je in elke nieuwsbrief graag een overzicht van hun agenda en persoonlijke projecten.
Frank Vaganée
  • Op 8/09 speelt het Frank Vaganée Trio op Jazz at Home in Mechelen. Meer info.
Marc Godfroid
  • Op 29/08 speelt Marc Godfroid met Big Band 86 een themaconcert met als solist de Amerikaanse saxofonist John Ruocco. Place to be: The Preacher in Geraardsbergen. Meer info.
Nathalie Loriers
  • Op 3/08 speelt Nathalie in een avant-première van Michel Herr’s nieuwste project: “The Positive Tentet” op Gouvy Jazz Festival. Meer info.
  • 23/08 staat Nathalie met Tineke Postma en Nic Thys op Broukay Jazz festival in Eben-Emael. Meer info.
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*
Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
unsubscribe