Nieuws

Alle berichten

Finalisten International Composition Contest 2020 bekend

12 jan 2020

De vier finalisten van de 8ste International Composition Contest zijn bekend. Rainer Tempel (DE), Ralf Hesse (DE), Callum Au (GB) en Christopher Zuar (VS) ontvangen een creatiebudget van €1000 en krijgen 10 weken de tijd om een nieuwe compositie te schrijven in opdracht van Brussels Jazz Orchestra.

Lees meer

BREL met David Linx naar Canada!

31 dec 2018

Begin februari 2019 trekken BJO en David Linx naar Canada voor 2 BREL concerten.

Lees meer

We Have A Dream met Tutu Puoane naar New York (US)!

31 dec 2018

We Have A Dream staat op 11 & 12 februari geprogrammeerd in Dizzy’s Club Coca-Cola in Jazz at Lincoln Center, New York City!

Lees meer

In het journaal (VRT NWS)

01 nov 2018

De BJO25 verjaardagstour met Maria Schneider (US)

Lees meer

We Have A Dream goes symphonic...

31 okt 2018

met het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (OPRL)

Lees meer

Lancering Youth Jazz Collective

27 okt 2018

Nieuw jeugdbigbandproject

Lees meer

We Have A Dream in De Zevende Dag (VRT)

16 apr 2018

Op 15 april waren Tutu Puoane en enkele BJO-musici te gast in De Zevende Dag op Eén (VRT).

Lees meer

Tutu Puoane sprak met Downbeat (US)

10 apr 2018

Q&A over We Have A Dream

Lees meer

Downbeat magazine (US): Smooth Shake bij beste albums 2017!

22 feb 2018

****1/2 review voor Smooth Shake met Bert Joris

Lees meer

Nieuw album We Have A Dream met Tutu Puoane

22 feb 2018

Nu te koop in de BJO webshop!

Lees meer

Brussels Jazz Orchestra Series: BJO bladmuziek nu te koop

09 nov 2017

De bladmuziek van heel wat BJO arrangementen (van o.a. Michel Herr, Frank Vaganée, Lode Mertens) nu te koop in onze webshop!

Lees meer

BREL wint Edison Award 2017

30 jun 2017

Het album BREL met David Linx wint in juni 2017 een prestigieuze Edison Jazz/World Award.

Lees meer

Abonneer je op onze nieuwsbrief

29 nov 2016

Op zoek naar een leuk cadeau?

24 nov 2015

Koop de BJO paraplu!

Lees meer

Recentste nieuwsbrief

*|MC:SUBJECT|*
Nieuws van Brussels Jazz Orchestra - november & december 2019
Finalisten International Composition Contest bekend
Op 12 januari 2020 speelt Brussels Jazz Orchestra de composities van de finalisten van de 8ste International Composition Contest in Flagey te Brussel. We ontvingen maar liefst 168 inzendingen uit 27 landen en 6 continenten (bekijk hier de kaart). Een 10-koppige jury luisterde naar alle inzendingen en koos de uiteindelijke vier finalisten: Rainer Tempel (DE), Ralf Hesse (DE), Callum Au (GB) en Christopher Zuar (US), die het in 2014 reeds tot de finale schopte.
Youth Jazz Collective in Gent op 02/11
Op 2 november geeft het Youth Jazz Collective het beste van zichzelf tijdens een stevig optreden in de Groenzaal te Gent. Kom vanaf 18u het resultaat ontdekken van een week intensief repeteren met muzikanten van BJO. Tickets kan je bestellen via Femke Coopmans van Muziekmozaïek.

Instagram Takeover op 01/11
Op 1 november - daags voor het concert - neemt het YJC de instagram-account van BJO over. Volg de stories en hou de posts in de gaten om de jongeren te volgen terwijl ze zich voorbereiden op een concert met Brussels Jazz Orchestra.
Youth Jazz Collective is een jeugdbigbandproject dat eind 2018 het licht zag, een initiatief van Muziekmozaïek Folk & Jazz, Brussels Jazz Orchestra en Vuurvogels.
'ECHANGƎ' met Pierre Drevet
Sinds 18 jaar is Pierre Drevet één van de pijlers van Brussels Jazz Orchestra’s trompetsectie. Daarnaast deed BJO in de afgelopen jaren ook regelmatig beroep op zijn pen, als arrangeur en componist. Zo schreef hij in opdracht van het orkest een eerbetoon aan Maurice Ravel, waarvan hij naar eigen zeggen een onomstreden fan is. Pierre componeerde tal van repertoire voor jazzorkest: zijn creativiteit kent geen grenzen. Op 27 november organiseert hij een residentie in Vienne (FR) met BJO: in ‘ECHANGƎ’ staat nieuw werk van Pierre centraal.
‘ECHANGƎ' wordt mede mogelijk gemaakt door het label Génération Spedidam.
Tickets en info.
Nieuwe Wallace Brass dempers voor trombonesectie
Dank aan JT Music BV voor het ondersteunen van onze trombonesectie met Wallace Brass dempers.
(Foto: Iain Muirhead)
CONCERTEN
- 02/11 Youth Jazz Collective in de Groenzaal, Gent (B) Tickets.
- 08/11 'In The Pines' met Lynn Cassiers in Stadsschouwbrug, Brugge (B) Tickets.
- 27/11 'ECHANGE' met Pierre Drevet & Claire Vaillant in Le Manège, Vienne (FR)
Tickets.
- 01/12 'We Have A Dream' met Tutu Puoane in CC De Spil, Roeselaere (B) Tickets.
- 12/01/2020 Finale BJO International Composition Contest in Flagey, Brussel (B) Tickets.
 

BJO Meet & Greet
In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met iemand die verbonden is aan het orkest, voor of achter de schermen. In deze editie:
 
Lode Mertens
(trombone)

Hoe lang maak je al deel uit van BJO?
Sinds 1993. Als 18-jarig kereltje mocht ik meespelen, enkele maanden na de oprichting van BJO. Ik herinner me nog dat Frank Vaganée me kwam afhalen aan het station omdat ik nog geen rijbewijs had.
 
Wat doe/speel je in het orkest?
Ik speel trombone en schrijf arrangementen en composities voor het orkest.
 
Waarom koos je voor dit instrument?
Het klassieke verhaal: als jongen ben ik eerst begonnen met trompet maar mijn lippen konden het niet aan, waardoor ik noodgedwongen (ik zat toen al in de kunsthumaniora) naar trombone ben overgeschakeld.

Wat doe je nog naast het orkest?
Samen met mijn soulmates Dieter Limbourg en Frank Deruytter heb ik de funkgroep ‘OTOMACHINE’ opgericht, waar Dieter en ik arrangementen voor schrijven. Net zoals iedereen freelance ik als trombonist en arrangeur en af en toe mag ik als gastdirigent optreden. Voorts geef ik les ensemble en bigband-arranging aan het conservatorium van Brussel en eartraining aan het conservatorium van Gent. Daarnaast ben ik coördinator en leraar jazzkoper aan de Kunstacademie van Geraardsbergen.
 
Naar welk project kijk/keek je dit seizoen het meest uit en waarom?
Het laatste jaar hebben we zo veel mooie projecten gedaan. Maria Schneider was een topper, evenals Ambrose Akinmusire. Dat zijn projecten waar je zoveel van leert en die zo goed zijn voor de muzikale ziel.
Verder was ik heel vereerd dat mijn muziek samen met die van Dieter Limbourg mocht weerklinken in het Wiener Konzerthaus en de Elbphilharmonie. Heel strelend voor mijn ego (lacht).

 


Wat is je leukste BJO-herinnering?
De grappigste is een concert heel lang geleden met Toots (Thielemans, red.) in Zuid-Frankrijk. We gingen concerteren in een oude ruïne. Heel mooie pittoreske plek. We speelden soundcheck bij stralend weer tot er heel plots een storm aankwam. Iedereen rende het podium af, maar Toots raakte niet snel genoeg weg waarop de technici met een hele grote hoes aankwamen om de splinternieuwe vleugelpiano af te dekken en ze hebben Toots dan mee overdekt.. Grappig hoe je een levende legende dan heel vredig en geduldig ziet zitten in de gietende regen onder een plastiek zeil. Ik geloof zelfs dat hij nog rustig wat aan het spelen was.

Naar welke cd/Spotify track/radiohit heb je laatst geluisterd?
Claus Ogerman & Michael Brecker: ‘Cityscape’. Tijdens het verbouwen van de kinderkamer probeer ik te luisteren naar mooie muziek en Claus Ogerman zorgt daar met zijn betoverende arrangementen steeds weer voor.

Wie zou je met BJO graag eens uitnodigen voor een project en waarom?
Wynton Marsalis. Iets wat onmogelijk leek, maar dankzij het initiatief en doorzettingsvermogen van BOZAR (Roel Vanhoeck) en onze manager Koen Maes, wordt deze droom werkelijkheid in februari. Onwezenlijk! Al moet ik eerlijk bekennen dat ik wel redelijk nerveus ben om met die kleppers (Jazz at Lincoln Center Orchestra, red.) te spelen.


 


 
Beluister hier de muziekkeuze van Lode Mertens.
Video Goodies
Een rubriek waarin we een video delen die de jazzwereld op een atypische manier belicht.
Deze keer: Animal - superdrummer en Muppet-persoonlijkheid - en een transcriptie door Jeff Gonzalez.
(Video: Ben Solomon voor Supreme X Pearl Drums).
BJO-musici spelen | Onze muzikanten hebben naast de BJO-concerten ook heel wat andere projecten op de planning staan. Samen met grote namen uit de (inter)nationale jazz scene of BJO-collega’s, spelen ze in andere formaties, organiseren projecten of brengen albums uit. Graag geven we in elke nieuwsbrief een overzicht van hun agenda.
 
Frank Vaganée
 • Op 01/11 speelt Frank in trio met Dré Pallemaerts op drums en Jos Machtel op contrabas in Wiesbaden, Duitsland.
 • Frank is op 02/11 te gast bij het trio Hertmans, Sourisse en Charlier in de Brusselse Jazzclub Sounds. Meer info.
 • Op 10/11 speelt Frank in trio op ‘Hasselt In the Mood’, met Toon Verbruggen op drums en Sam Gerstmans op contrabas. Meer info.
 • Van 5/12 tot en met 7/12 is Frank te gast bij de ‘Jazz Band Graz’ in Graz, Oostenrijk. Meer info.
 • Op 13, 14 en 15/12 maakt Frank deel uit van de ‘Jonas Van Geel – Peter Van Den Begin Big Band’, die achtereenvolgens speelt in Evergem, Vilvoorde en St. Lievens-Houtem. Ook BJO-muzikanten Dieter Limbourg, Marc Godfroid, Lode Mertens, Laurent Hendrick, Serge Plume, Nico Schepers, Carlo Nardozza, Hendrik Braeckman, Bart De Nolf en Toni Vitacolonna maken deel uit van dit orkest. Meer info.
Bo Van der Werf
 • Van 2 tot 7/11 verblijft Bo Van der Werf in residentie in de Fondation Royaumont (FR) waar hij zal werken aan een nieuw project in sextet met Jozef Dumoulin, Bram De Looze, Nelson Veras, Cyrille Obermüller en Samuel Ber. Meer info.
 • Bo zal eveneens in residentie verblijven in l’EST (Espace Scéniqe Transdisciplinaire) te Grenoble (FR) van 18 tot 20/12, om een nieuw project te ontwikkelen samen met fluitist Magic Malik en wiskundige Frédéric Faure. Meer info.
 • Op 17/12 staat Bo met ‘The Workshop’ in Parijs.
   
Marc Godfroid
 • In december staat Marc eveneens met de ‘Jonas Van Geel – Peter Van Den Begin Big Band’ op het podium (13, 14 en 15/12). Meer info.
Lode Mertens
 • Ter voorbereiding van een cd-opname van OTOMACHINE, staat Lode op 21/12 in The Preacher te Geraardsbergen. Meer info.
 •  Daarnaast maakt ook Lode deel uit van de ‘Jonas Van Geel – Peter Van Den Begin Big Band’ (zie boven), die van 13 t/m 15/12 optreedt. Meer info. 
Carlo Nardozza
 • Met ‘Casa Nardo’ organiseert Carlo huisconcerten en lezingen in eigen huis. Op 02/11 is er een Q&A muziek en psyche door Katia Malecki, op 11/11 de benefiet King Saan Juun (met Tai chi, yoga en een concert). Op 14/12 geeft Tim Filoulst een Masterclass gitaar, er is een huisconcert op 22/12 door Nadine Nix (vocal) en Frank Peeters (gitaar) en op 13/01 is ‘Harp & Bones’ (duo Karen Peeters en Carlo Mertens) te gast. Meer info.
 • Op 16/11 maakt Carlo deel uit van een ‘Tribute to Art Blakey and the Jazz messengers’ in The Music Village, Brussel. Meer info.
 • Tijdens de door Carlo geleide All Star Jam sessie op 18/11 in café Charlemagne (Maastricht), wordt toetsenist Bram Weijters uitgenodigd op het podium. Meer info.
 • Samen met Olivier Collette, Victor Foulon en Daniel Jonkers, gaat Carlo in november en december op tournee. Op 30/11 te Jazz9 (Mazy), 04/12 te Jazz Station (Brussel), 05/12 in Le Rideau Rouge (Lasne), 13/12: Centre Culturel Eupen, 14/12: Centre Culturel de Mouscron en 15/12 te Heptone (Itter).
Nathalie Loriers
 • Op 7/11 speelt Nathalie in Théâtre 140, waar de cd ‘Positive’ van Michel Herr wordt voorgesteld, samen met Bert Joris, Dré Pallemaerts, Peter Hertmans, Paul Heller, Sam Gerstmans en het String Quartet (Benoît Leseure, Pierre Heneaux, Jean-François Durdu en Merryl Havard). Meer info.
 • Nathalie staat op 22/11 samen met het Groovy Trio in de Brusselse Jazzclub Sounds. Meer info.
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*
Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
unsubscribe