Nieuws

Alle berichten

Brussels Jazz Orchestra Academy tijdens deSingel Summer School

11 mrt 2019

Vijfdaagse zomerstage voor ambitieuze muzikanten (van gevorderd amateur tot professional), geleid door musici van BJO.

Lees meer

Fire Up That Bigband!

01 mrt 2019

Eerste coachingsdag voor bigbands.

Lees meer

BREL met David Linx naar Canada!

31 dec 2018

Begin februari 2019 trekken BJO en David Linx naar Canada voor 2 BREL concerten.

Lees meer

We Have A Dream met Tutu Puoane naar New York (US)!

31 dec 2018

We Have A Dream staat op 11 & 12 februari geprogrammeerd in Dizzy’s Club Coca-Cola in Jazz at Lincoln Center, New York City!

Lees meer

In het journaal (VRT NWS)

01 nov 2018

De BJO25 verjaardagstour met Maria Schneider (US)

Lees meer

We Have A Dream goes symphonic...

31 okt 2018

met het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (OPRL)

Lees meer

Lancering Youth Jazz Collective

27 okt 2018

Nieuw jeugdbigbandproject

Lees meer

We Have A Dream in De Zevende Dag (VRT)

16 apr 2018

Op 15 april waren Tutu Puoane en enkele BJO-musici te gast in De Zevende Dag op Eén (VRT).

Lees meer

Tutu Puoane sprak met Downbeat (US)

10 apr 2018

Q&A over We Have A Dream

Lees meer

Downbeat magazine (US): Smooth Shake bij beste albums 2017!

22 feb 2018

****1/2 review voor Smooth Shake met Bert Joris

Lees meer

Nieuw album We Have A Dream met Tutu Puoane

22 feb 2018

Nu te koop in de BJO webshop!

Lees meer

Brussels Jazz Orchestra Series: BJO bladmuziek nu te koop

09 nov 2017

De bladmuziek van heel wat BJO arrangementen (van o.a. Michel Herr, Frank Vaganée, Lode Mertens) nu te koop in onze webshop!

Lees meer

Video: Kaneelvingers première

01 aug 2017

Extract uit de voorstelling rond de dichtbundel van Stefan Hertmans. Met muziek van Peter Hertmans (g) en zang door Fay Claassen.

Lees meer

BREL wint Edison Award 2017

30 jun 2017

Het album BREL met David Linx wint in juni 2017 een prestigieuze Edison Jazz/World Award.

Lees meer

Video Smooth Shake met Bert Joris

13 feb 2017

Fragmenten uit Nasty Boy, O.U.T, Only for the Honest en Smooth Shake. Live @ Flagey, januari 2017. Uit het album Smooth Shake, W.E.R.F. records, 2016.

Lees meer

Abonneer je op onze nieuwsbrief

29 nov 2016

Herbeleef Artists #withRefugees op Storify

28 jun 2016

Het hele verhaal, zoals verteld op social media.

Lees meer

Op zoek naar een leuk cadeau?

24 nov 2015

Koop de BJO paraplu!

Lees meer

Recentste nieuwsbrief

*|MC:SUBJECT|*
Nieuws van Brussels Jazz Orchestra - maart & april 2019
Québec (CA) met David Linx &
New York (US) met Tutu Puoane!

Februari 2019 was een aaneenschakeling van hoogtepunten voor BJO. Met David Linx trokken we naar Canada en speelden we BREL in Québec en Victoriaville. Bekijk hier een video extract uit de voorstelling in Québec. Daarna reisden we door naar New York, waar we vervoegd werden door Tutu Puoane voor 4 We Have a Dream concerten in Dizzy’s Club – Jazz at Lincoln Center. Beluister het audiodagboek dat Tutu Puoane in New York bijhield voor Radio Klara en bekijk hier een live video extract uit één van de concerten.
In The Pines met Lynn Cassiers in première: graphic novel meets jazz
Na een fantastische tournee in Canada en de VS is BJO helemaal klaar voor de première van een nieuw project! In The Pines is gebaseerd op de gelijknamige bekroonde graphic novel van de Nederlandse illustrator Erik Kriek. Het boek van Kriek vormde de basis voor een eigenzinnige voorstelling rond zijn selectie murder ballads: macabere en tegelijk beeldschone songs waarin de zwarte romantiek van moord en doodslag wordt bezongen. Krieks beeldverhalen werden gedigitaliseerd voor projectie, de bijhorende songs gearrangeerd voor jazzorkest door Frank Vaganée. Met zang en effecten door vocaliste Lynn Cassiers. Op 14 maart gaat In The Pines in première in Flagey, Brussel, gevolgd door voorstellingen in Sint-Truiden en Lier. Meer info.
Fire Up That Bigband!
Brussels Jazz Orchestra wil de ervaring en knowhow die het de afgelopen 25 jaar opbouwde, delen met de bigband community van eigen bodem. Zo ontstond Fire Up That Bigband, een coachingsdag voor bigbands. Op zondag 3 maart worden 3 jazzorkesten een ganse dag gecoacht door enkele BJO musici, tijdens de 1ste editie van dit project. Nieuwsgierig naar het resultaat voor de 3 deelnemende bigbands na een dag werken onder de vleugels van Frank Vaganée, Dieter Limbourg, Lode Mertens of Nico Schepers? Het toonmoment om 17u00 is open voor publiek! Meer info.
Met je bigband meedoen aan deze coachingsdag tijdens een volgende editie? Hou dan volgend seizoen de pagina op onze website en deze nieuwsbrief in de gaten.
Brussels Jazz Orchestra Academy tijdens deSingel Summer School
Naast Fire Up That Bigband en het Youth Jazz Collective, lanceert BJO dit seizoen nog een nieuw educatief project, in het kader van de jaarlijkse Summer School van kunstcampus deSingel in Antwerpen. Van 12 tot 16 augustus kunnen gedreven bigband- en jazzmuzikanten er deelnemen aan de Brussels Jazz Orchestra Academy, een vijfdaagse zomerstage voor ambitieuze muzikanten (van gevorderd amateur tot professional), geleid door musici van BJO. Professioneel gecoacht worden in je bigband/ensemble skills tijdens een intensieve zomerstage? Meld je dan d.m.v. een digitale auditie aan voor deze stage en “learn from the masters”. Meer info.
Concerten
- 14-03 In The Pines met Lynn Cassiers in Flagey, Brussel (B)
Tickets.
- 21-03 In The Pines met Lynn Cassiers in De Bogaard, Sint-Truiden (B)
Tickets.
- 24-03 The Sweetheart and The Daredevil in Wiener Konzerthaus, Wenen (AT)
Tickets.
- 28-03 We Have A Dream met Tutu Puoane in CC De Herbakker, Eeklo (B)
Tickets.
- 30-03 We Have A Dream met Tutu Puoane in Lantarenvenster, Rotterdam (NL)
Tickets.
- 04-04 In The Pines met Lynn Cassiers in Cultuurcentrum, Lier (B)
Tickets.
- 06-04 We Have A Dream met Tutu Puoane in Chassé Theater, Breda (NL)
Tickets.
- 12-04 BREL met David Linx in CC Het Spoor, Harelbeke (B)
Tickets.
- 27-04 We Have A Dream met Tutu Puoane in Schweriner Jazznacht, Schwerin (D)
Tickets.
BJO Meet & Greet
In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met iemand die verbonden is aan het orkest, voor of achter de schermen. In deze editie:
 
Frank Vaganée
(altsaxofoon & artistiek directeur)

Hoe lang maak je al deel uit van BJO?
"Sinds dag één. Ik ben samen met Marc Godfroid, Serge Plume, Bo Van der Werf en de toenmalige bezetting van zijn band Octurn, oprichter van Brussels Jazz Orchestra. Ons eerste concert vond plaats in jazzclub Sounds in Elsene, Brussel op 9 maart 1993. Gaandeweg en eigenlijk vrij snel heb ik de organisatie op mij genomen: het leiden van de repetities, het dirigeren (eigenlijk meer het cue-en), het presenteren, het beheren van de orkestbezetting en het aanspreekpunt zijn naar de buitenwereld toe. In 1996 zijn we een vzw geworden waar o.a. ook Serge en Marc in zetelden."
 
Wat doe/speel je in het orkest?

"Ik speel de lead altsaxofoonpartij, met inbegrip van sopraansaxofoon en fluiten. Daarnaast leid ik het orkest op repetities en concerten en verzorg ik de presentatie. Verder schrijf ik regelmatig arrangementen voor BJO projecten."
 
Waarom koos je voor je instrument/rol bij het orkest?
"Ik heb eigenlijk niet bewust voor de saxofoon gekozen. Ik wilde oorspronkelijk trompet spelen. Maar de harmonie waar ik op dat moment mijn muzikaal avontuur was gestart, vond dat na enkele weken proberen geen goed idee. Na wat omwegen ben ik bij de saxofoon uitgekomen. Gaandeweg leer je het instrument beheersen en door de jaren heen wordt het een verlengde van jezelf. Ik zie mezelf nu geen trompet meer spelen..."
 
Wat doe je naast het orkest?
"Naast mijn rol als artistiek leider en spelend musicus bij BJO, geef ik al jaren les. Dat doe ik sinds 1993 aan het departement Lemmens van de LUCA School of Arts in Leuven. Ik geef er saxofoon, ensemble, bigband, arrangement, compositie en ben er sinds dit schooljaar ook coördinator van de jazzafdeling. Ik gaf voordien ook les aan de conservatoria van Gent en Amsterdam en in een nog verder verleden aan de JazzStudio in Antwerpen.
Naast Brussels Jazz Orchestra maak ik ook deel uit van projecten in kleinere bezettingen, zoals Tripod (met Jos Machtel en Hendrik Braeckman), en een crossover project met mijn trio en het oude muziekensemble Zefiro Torna. Ik speel ook bij het groovy funkgezelschap OTOMachine van Frank Deruytter. Daarnaast werk ik regelmatig freelance. Thuis schrijf ik arrangementen of nieuwe composities, meestal in functie van BJO."

Naar welk project kijk/keek je dit seizoen het meest uit en waarom?
"Ik kijk nu vooral uit naar de repetities voor en concerten met ons nieuwe programma In The Pines, een project waarmee BJO voor de tweede keer de uitdaging aangaat in dialoog te treden met een graphic novel. Ik schreef alle composities en arrangementen voor dit project, een schrijfopdracht die tijdens het voorbije jaar de hoofdmoot van mijn bezigheden was. Binnen enkele dagen zal ik eindelijk het resultaat van dat werk kunnen horen. Spannend!"
 
Wat is je leukste BJO-herinnering?
"Dat zijn er zo veel. Mijn enorme dankbaarheid gaat uit naar de huidige BJO musici en medewerkers, maar ook naar hen die ooit het pad van het orkest hebben gekruist. Zij hebben allemaal mee aan dit ongelofelijke, niet-evidente verhaal geschreven en doen dat nog steeds."
Video Goodies
Een nieuwe rubriek, waarin we in beeld graag iets delen uit jazz- & bigbandland. 
BJO-musici spelen | Ook naast het BJO-podium zitten onze muzikanten niet stil. Ze spelen in verschillende andere formaties, zetten projecten op of brengen albums uit, samen met BJO-collega’s of met andere grote namen uit de nationale en internationale jazz scene. We geven je in elke nieuwsbrief graag een overzicht van hun agenda en persoonlijke projecten.
Frank Vaganée
  • Op 22/03 staat de LUCA Bigband ft. Jesse Van Ruller onder leiding van Frank op Leuven Jazz in de Stadsschouwburg van Leuven. Meer info.
  • Op 31/03 is Frank als solist te gast bij het Cologne Contemporary Jazz Orchestra, die die avond repertoire van Frank zelf en van Michel Herr brengen. Meer info.
Nico Schepers
  • Op 20/03 dirigeert Nico The Very Bigband in CC ‘t Schaliken in Herentals. Gastsolist die avond is niemand minder dan BJO-collega Marc Godfroid. Meer info.
 
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*
Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
unsubscribe