In de kijker: Nico Schepers

06 sep 2021

Tweemaandelijks laten we je kennismaken met iemand die verbonden is aan het orkest, voor of achter de schermen. Ditmaal is dat Nico Schepers (trompet, bugel).

 

Hoe lang maak je al deel uit van BJO?

Ik ben vast bij Brussels Jazz Orchestra sinds het najaar van 2001. Voordien viel ik regelmatig in.

 

Wat doe/speel je in het orkest?

Ik speel tweede trompet.

 

Waarom koos je voor dit instrument/deze rol bij het orkest?

De inspiratie kwam van een goede vriend van mijn vader, Jef Coolen, die een fantastische leadtrompettist was. Hij woonde in ons dorp, dus ik zag hem regelmatig bezig. Zelf speelde ik vanaf mijn zesde in de plaatselijke brassband en niet veel later was professioneel trompettist worden al de enige droom die ik wou waarmaken.

 

Wat doe je nog naast BJO?

Sinds 2017 ben ik vast in dienst bij het Metropole Orkest in Nederland en ik heb de afgelopen 25 jaar ook heel wat andere gigs gedaan, waaronder die met de Heavy Horns, een blazerssectie met o.a. Carlo Mertens (trombone) en Frank Deruytter (sax).

 

"De leukste BJO-herinneringen, zijn de gesprekken met de collega's voor en na het spelen, over het leven." - Nico Schepers.

 

Naar welk project kijk/keek je het meest uit en waarom?

Ik keek het meest uit naar samenspelen met het Jazz at Lincoln Center Orchestra. Eigenlijk keek ik er nog meer naar uit om hen te horen luisteren. Ik ben een enorme fan van het orkest en van Wynton Marsalis. Hij is sinds vele jaren een idool!

 

Wat is je leukste BJO-herinnering?

Dat is moeilijk, er zijn echt vele fijne herinneringen. Dan denk ik o.a. aan de optredens met Maria Schneider, Bob Mintzer ,het tangoproject met Carlos Franzetti, Gustavo Bergalli ,… Maar vooral de gesprekken voor en na het spelen met de collega’s, over het leven.

 

Naar welke cd/Spotify-track/radiohit heb je laatst geluisterd?

Laatst luisterde ik nog eens naar de CD Wayne Shorter ‘Footprints Live’. Het moeten niet altijd trompettisten zijn (lacht).

 

Wie zou je met BJO graag eens uitnodigen voor een project en waarom?

Zangeres Cecile McLorin Salvant.

 

Hoe ga je als muzikant om met deze ongewone tijden (ten gevolge van COVID-19)?

Eigenlijk heb ik weinig last gehad van Covid. Bij het Metropole en BJO ben ik aan de gang gebleven met gestreamde concerten en opnames. De vrijgekomen tijd vond ik ook prettig om relaxed te kunnen studeren.