We Orchestrate Words - WOW

Brussels Jazz Orchestra gaat samen met KVS voor het experiment: We Orchestrate Words, van jazz, naar slam naar hiphop en terug. Toporkest meets urban artists. In deze tweede editie zijn dat Lindah Nyirenda, Salah Ibnou Kacemi (NoMoBs), en Loopnah Kaya.

We Orchestrate Words – kortweg WOW - is een incubator voor innovatieve, frisse ontdekkingen uit de Brusselse urban scene.  WOW haalt zijn inspiratie gretig uit verschillende culturen en genres, aangevuurd door improvisatie. Jonge kunstenaars werken samen met Brussels Jazz Orchestra: woordartiesten rappen, scatten en creëren boterzachte ritmes, het jazzorkest speelt erop in en voegt compositie toe, turntablists en soundscape artiesten doen hun ding. Werelden raken verweven tot een hedendaagse soundtrack van de Brussels grootstad.

 

Urban artists:

Lindah Nyirenda (VRT/Wolven Van La Mancha) heeft al over het hele land opgetreden. Haar recentste performances omvatten een spoken wordsessie in het S.M.A.K. in Gent voor Museumnacht, een live optreden op Radio 2 voor de dag van de poëzie, alsook een spoken wordsessie op het Afropolitan Festival in Bozar. Daarnaast heeft Lindah verschillende programma’s opgenomen, bewerkt en gepresenteerd voor de wekelijkse universiteitsradio Urgent.fm. Haar episodes “Wolvinnen van La Mancha” behandelen thema’s als gender- en rassendiscriminatie, alsook vrijheid van politieke, religieuze, culturele en seksuele onderdrukking. Lindah werkt samen met vzw Urban Woorden om slam poetry workshops in scholen te geven.

Salah Ibnou Kacemi (NoMoBs) creëerde zijn eerste beats en lyrics in zijn slaapkamer, toen nog als soloartiest. Salah is sinds 2012 lid van NoMoBs, en producet de beats, rapt en slamt in het Nederlands en Engels. De naam NoMoBs bekritiseert de hedendaagse hiphopscène die tegenwoordig veeleer inhoudsloze teksten voortbrengt. NoMoBs, daartegenover, brengt teksten die echt uit het leven gegrepen zijn – in dit geval Kiel in Antwerpen. Salah was ook te zien in de theaterstukken Troost (SIN Collectief), Wachten op Ghorro en Rumble in da Jungle (KVS).

Loopnah Kaya is een singer/songwriter gevestigd in Brussel met ruim tien jaar aan ervaring in de muziekindustrie. Haar sound getuigt van invloeden die variëren van Soul, Jazz, Hiphop en RnB tot Gnaoua, Arabische muziek en elektronische muziek. Voor haar eerste EP, Purple Bedroom Tape (2014), werkte ze samen met de in Melbourne gevestigde producer Sheikk en met Loubna; artiesten die het werk mee kleurden waren onder andere de Belgische rapper G-saw en de Australische spoken word kunstenaar Samar. Intussen is Loopnah’s naam verbonden aan verscheidene andere projecten, zoals Ozi One’s plaat The O en een feature met producer Dave Luxe, Grünt, en het Canadese label PlayItLouder. Ze werkt momenteel aan haar tweede album. 

We Orchestrate Words Live (Januari 2017) - Travelling into Time