Wild Beauty

Niemand minder dan de Amerikaanse saxofonist Joe Lovano presenteert samen met BJO het project “Wild Beauty” met composities van Lovano en arrangementen van Gil Goldstein (US), nog zo een grote naam uit de jazz- en muziekwereld. Deze productie vormt de kers op de verjaardagstaart van het Brussels Jazz Orchestra, dat in 2013 zijn twintigste verjaardag vierde.

Wild Beauty bestaat uit 8 composities van Lovano, samengebracht in één vloeiende muziekreeks die het verhaal vertelt over de componist en solist Joe Lovano. Alle composities werden eerder door Lovano op verschillende cd’s uitgebracht, maar het is de eerste maal dat ze in grote bezetting vertolkt worden. “Wild Beauty” toont als het ware een staalkaart van zijn composities en brengt daarmee een samenvattend werk geïnspireerd op Lovano’s Italiaanse roots. Lovano draagt “Wild Beauty” op aan zijn Siciliaanse moeder Josephine (Giuseppina) Verzi Lovano die in mei vorig jaar overleed.

Gil Goldstein herwerkte Lovano’s composities voor het BJO en kreeg daartoe de volle vrijheid van Joe.

Joe Lovano en België
Lovano heeft een hechte band met België. Nog voor zijn internationale doorbraak, nam hij in 1986 “Solid Steps” op met Belgische jazzgrootheden Dré Pallemaerts, Bert Joris en Michel Herr, en in het jaar daarop speelde hij mee op “Extremes” van Act Big Band & Guests. BJO-saxofonisten Frank Vaganée, Kurt Van Herck, Bart Defoort en Bo van der Werf volgden in de jaren tachtig workshops bij Lovano in België. Joe zal het van zijn kant niet nalaten om BJO-concerten te bezoeken wanneer het BJO in NYC te gast is. De Belgium connection van Joe Lovano gaat nog verder: sinds decennia is Joe levende reclame voor de saxofoonmondstukken van de wereldvermaarde Belgische instrumentenbouwer François Louis. Lovano speelt ook al geruime tijd op de Aulochrome, een instrument dat verwant is met de saxofoon en uitgevonden werd door Louis.

Joe Lovano is de meest trendsettende saxofonist van de laatste 20 jaar met een herkenbare sound en een diep respect voor de jazztradities. De laatste jaren speelde Lovano in het gezelschap van o.a. Dave Douglas Quintet, Saxophone Summit (met Dave Liebman en wijlen Michael Brecker) en coming lady Esperanza Spalding.

Arrangementen van Gil Goldstein
De lijst van artiesten voor wie Goldstein arrangeerde, is even lang als indrukwekkend: David Sanborn, Bobby McFerrin, James Moody, Elton John, Richard Bona, Sting, Randy Brecker, Manhattan Transfer, Al Jarreau en vele anderen. Hij herwerkte orkestraties voor Miles Davis’ Miles Davis and Quincy Jones play the Music of Gil Evans, waarvoor hij in 1993 een Grammy Award won. Bovendien produceerde en arrangeerde hij de laatste twee albums van Michael Brecker - Wide Angles (2003) en Pilgrimage (2007) – die allebei een Grammy scoorden.

Koop de cd

Cobra.be sprak met Joe Lovano

Joe Lovano, Brussels Jazz Orchestra