Toots 100

We schrijven 1997 wanneer de jonge wolven van Brussels Jazz Orchestra voor het eerst het podium delen met Toots Thielemans. Het concert op het Franse festival Jazz à Jenasse wordt het eerste van een lange, warme samenwerking waarbij Toots niet zelden optrad als muzikale mentor. Als genereuze steun en toeverlaat van jonge muzikanten, nodigde hij ze regelmatig uit om samen op te treden. Toots en Brussels Jazz Orchestra speelden vanaf 1997 op regelmatige basis samen in binnen- en buitenland.

Eén van de meest memorabele momenten was het concert op Jazz Middelheim in 2001. Het orkest sloot die avond het festival af met Maria Schneider en Toots. Een intens moment dat voor altijd zal voortleven in de geschiedenisboeken van zowel Jazz Middelheim als BJO.

Op 29 april 2022 is het 100 jaar geleden dat Toots Thielemans werd geboren. Het hoeft niet te verbazen dat Brussels Jazz Orchestra de 100e verjaardag van Toots niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan. Samen met klinkende namen als het Metropole Orchestra, Vince Mendoza, Tutu Puoane, Kenny Werner, Grégoire Maret en Philip Catherine, brengt BJO hulde aan de Brusselse legende, waar de wereld in 2016 afscheid van moest nemen.

Op 14 augustus 2022 zijn Brussels Jazz Orchestra, Tutu Puoane, Grégoire Maret, Philip Catherine en Kenny Werner te gast op Jazz Middelheim.

Let's Talk About Toots - Part 1