The Sweetheart and The Daredevil

BJO heeft iets met stille film, dat weet het grote publiek sinds de bijdrage van het orkest aan de Oscarwinnende soundtrack van The Artist (in 2012). Maar de liefde is lang daarvoor begonnen: BJO vs The Big White Screen is de noemer waaronder het orkest sinds 2003 samenwerkt met CINEMATEK en stomme films met muziek nieuw leven inblaast. Deze keer spelen Mary Pickford en Harold Lloyd de hoofdrol: zij waren in de vroege 20ste eeuw wereldberoemd als America’s Sweetheart en de King of Daredevil Comedy.

Op het programma staan twee van hun grootste films. In Pollyanna speelt Mary Pickford een meisje dat ondanks alle tegenslagen het leven door een roze bril blijft zien. An Eastern Westerner bewijst dat Harold Lloyd meer in zijn mars heeft dan stunten. De filmscores werden geschreven door Lode Mertens en Dieter Limbourg. Brussels Jazz Orchestra voert de muziek live uit, synchroon met de films.

Mary Pickford
In Pollyanna (1920) speelt de jonge stille filmdiva Mary Pickford (1892-1979) de titelrol. Pickford, door pers en publiek liefkozend ‘America’s Sweetheart’ genoemd, speelt met overtuiging het goedaardige en opgewekte meisje Pollyanna. Na de tragische dood van haar ouders komt zij terecht bij haar kille en strenge tante Polly. Pollyanna blijft ondanks alles optimistisch. Het boek uit 1913 waarop de film gebaseerd is, is één van de klassiekers uit de Amerikaanse kinderliteratuur en wordt nog steeds herdrukt. Het personage van het opgewekte meisje Pollyanna heeft zelfs geleid tot de term ‘Pollyanna-complex’, waarmee in de psychologie iemand wordt aangeduid die hardnekkig de goede kant van het leven blijft zien, op het naïeve af.

De film oogstte een gigantisch succes en heeft het acteertalent en de sterrenstatus van Pickford alleen maar verder bevestigd. De film wordt getoond in een unieke restauratie door CINEMATEK (in samenwerking met The Mary Pickford Foundation and UCLA).

Harold Lloyd
Harold Lloyd (1893-1971) behoort samen met Charlie Chaplin en Buster Keaton tot de populairste filmkomieken uit het tijdperk van de stomme film. Lloyd was een atletische acteur, wiens halsbrekende stunts hem de bijnaam ‘The King of Daredevil Comedy’ opleverden. Een scène in Safety Last! uit 1923, waarin Lloyd aan de wijzers van een grote klok hangt, is één van de iconische beelden uit de stomme film. Maar An Eastern Westerner bewijst: Harold Lloyd had meer in zijn mars dan stunten.

 
 
 
 
Cinematek
Co-productie met CINEMATEK

Voorbije data