Ravel 2.0

Een symfonisch orkest en een jazzorkest brengen muziek van de impressionistische componist Maurice Ravel. Klinkt ongewoon, en toch: Ravel schreef zijn belangrijkste werken in de periode dat de jazzmuziek ontstond en liet zich hier graag door beïnvloeden. Mocht hij nu geleefd hebben, was hij misschien een jazzcomponist pur sang geweest. Wie zal het zeggen?

In het eerste deel van dit concert, staat het symfonisch orkest op het podium, met repertoire van Ravel waaronder Valses Nobles et Sentimentales. Na de pauze neemt Brussels Jazz Orchestra het podium in. Zij brengen een bewerking van datzelfde Valses Nobles et Sentimentales door componist en arrangeur Pierre Drevet.

Pierre Drevet: “Maurice Ravel maakt al heel lang deel uit van mijn muzikaal universum. Ik bestudeer al jaren zijn partituren voor piano, kamermuziek en orkest en ik heb altijd grote bewondering gehad voor zijn compositorisch genie en talent voor orkestratie. Het lijkt alsof hij de harmonie kleur geeft.” Drevet vervolgt: “In feite is deze muziek met zijn heldere melodieën en haast simpele harmonieën, zoals de beste jazz standards: je kan ze spelen, arrangeren of doen klinken zoals je wil, met gelijk welke formatie. Ik maakte van de originele Valses die 15 minuten duren, een suite van een uur.” De Franse trompettist Pierre Drevet speelt al 12 jaar bij het Brussels Jazz Orchestra en is één van de huiscomponisten en –arrangeurs van het orkest.

 
 
Maurice Ravel

'Big Valses' comp. Pierre Drevet

symfonisch orkest en Brussels Jazz Orchestra