A Different Porgy & Another Bess

A Different Porgy & Another Bess is het zoveelste schot in de roos voor Brussels Jazz Orchestra. De cd werd sinds de release met superlatieven overladen in de Belgische en internationale pers. Van The Wall Street Journal tot Le Monde zijn de critici lovend over deze bewerking van songs uit de succesvolle Gershwin-opera Porgy & Bess.

Ook de gespecialiseerde jazzpers haalt zijn superlatieven boven: het album krijgt een ‘choc’ in Jazzman en het Amerikaanse Jazztimes spreekt van een ‘startling achievement’! Jazzmozaïek schrijft: ‘Dit is werkelijk een openbarende, vernieuwende versie van de muziek die we in bijna alle vormen en formaten al gehoord hebben.’

David Linx en BJO werken opnieuw samen
Het succesverhaal van Porgy and Bess kent zijn gelijke niet: talloze artiesten lieten zich inspireren door deze meeslepende folk-opera van George Gershwin. De kreupele bedelaar Porgy en de mooie Bess vinden troost bij elkaar in het arme zwarte zuiden van de VS, anno 1912. Nu gaat ook Brussels Jazz Orchestra aan de slag met het universele thema en de muzikale rijkdom van dit meesterwerk. Samen met de in Parijs wonende Belg David Linx stelde BJO een alternatieve songlist samen, die de minder gekende songs op de voorgrond plaatst, zonder de bekendste songs (Summertime, It ain’t necessarily so, …) te vergeten. Het resultaat is een andere Porgy – David Linx - en een heel verschillende Bess – de Portugese Maria João - die samen een nieuw licht werpen op de klassieker.

Maria João
De Portugese Maria João is beroemd voor haar vocale flexibiliteit en haar improvisatietalent. Ook al is zij in de eerste plaats een jazz zangeres, waagt ze zich geregeld aan folk, ethnische muziek of avant-garde. Maria João werkte al graag en vaak samen met David Linx.

Nieuwe arrangementen
Aan een resem internationaal gereputeerde arrangeurs werd gevraagd om de gekozen songlist speciaal voor het Brussels Jazz Orchestra te arrangeren. Dit team bestaat uit Lode Mertens (BE), Pierre Bertrand (FR), Jan Wessels (NL), Patrice Foudon (F), Pierre Drevet (F), Frank Vaganée (BE), Bart Van Caenegem (B), Sherisse Rogers (USA), Dieter Limbourg (BE), Gyuri Spies (B) en Idan Santhaus (IL).

Koop de cd

Bess you are my woman now

A woman is a sometime thing

David Linx, Maria João, Brussels Jazz Orchestra