The Music of Gil Evans

De jonge Amerikaanse componist, arrangeur en big bandleider Ryan Truesdell is een echte Gil Evans specialist, met twee albums rond het werk van Evans op zijn naam. Samen met BJO maakte Truesdell een opwindende keuze uit het rijke repertoire van Gil Evans. Op het programma staan bekende stukken als Miles Ahead en So What, standards als Struttin' with some barbecue en Donna Lee, maar ook Avalon Town, Just one of those things en vele andere.

Gil Evans (1912-1988) is één van de grootste componisten, orkestleiders en vernieuwers uit de jazzgeschiedenis. Als arrangeur werkte hij jarenlang succesvol samen met Miles Davis. Brussels Jazz Orchestra stond eerder al met werk van Gil Evans op het podium. In 2002 voerde het orkest onder leiding van Maria Schneider 'Sketches of Spain' op, het meesterwerk van Miles Davis en Gil Evans.

Ryan Truesdell maakte naam met zijn Gil Evans Project. Truesdell wilde minder bekend werk van Gil Evans onder de aandacht brengen en ontdekte en cours de route meer dan 50 onuitgegeven composities. De beste daarvan bracht hij samen op het album Centennial: Newly Discovered Works of Gil Evans (2012). De plaat werd een succes en Truesdell toert sindsdien de wereld rond met Gil Evans Project, wat in 2014 leidde tot een tweede plaat: Lines of Color. Live at Jazz Standard (2014).

Gil Evans

Gil Evans, Miles Davis & orchestra in 1959