New York City of Jazz

New York is voor jazzmusici en liefhebbers van het genre altijd het mekka geweest. Er is geen grote naam in de Amerikaanse jazzgeschiedenis die niet op één of ander moment in New York heeft vertoefd. Samen met zangeres Tutu Puoane, graphic novelist Philip Paquet en componist Bert Joris, creëerde Brussels Jazz Orchestra een eigentijds concert rond dé City of Jazz. Met beeld, zang, woord en muziek roept dit concert de sfeer op van de stad, zowel in de vroege 20ste eeuw als in het New York van vandaag.

MannaHatta, een compositie van Frank Vaganée, zet meteen de toon en voert je mee naar hartje New York. Tutu Puoane, één van de beste vocalisten van ons land, zingt swingende songs van grote jazzdiva’s als Ella Fitzgerald en Sarah Vaughn tot Joni Mitchell. Brussels Jazz Orchestra werkte in het verleden al succesvol samen met Tutu Puoane voor Writing Billie, een project rond Billie Holiday. Afwisselend met de songs van Tutu, speelt Brussels Jazz Orchestra een live soundtrack bij de projectie van Smilin’, een graphic novel van Philip Paquet. Tekenaar Philip Paquet is een notoir jazzliefhebber die met zijn verhalen een ode brengt aan de jazzscene van New York.

Heel bijzonder is de vertoning van A Bronx Morning, een korte film van Jay Leyda uit 1931 over het dagelijks leven in de Bronx in de jaren ’20. Frank Vaganée schreef er een soundtrack bij. Kers op de taart is Liberty, een adembenemende film van Laurel en Hardy die zich afspeelt op de bouwwerf van een wolkenkrabber in New York. Componist Bert Joris schreef een hedendaagse soundtrack bij deze film, gebaseerd op melodieën uit de tijd waarin de film werd gedraaid.

 

Tutu Puoane

Trailer