All Beauty Must Die with Lynn Cassiers

In 2016 bracht Erik Kriek zijn graphic novel In The Pines uit, waarmee hij zijn persoonlijke interpretatie van vijf beroemde murder ballads in evenveel prachtig geïllustreerde verhalen goot. Een kolfje naar de hand van Brussels Jazz Orchestra, dat na het internationale succes van Graphicology (2012) opnieuw een avontuur met een illustrator wilde aangaan. Dit keer krijgt de samenwerking echter een heel andere invulling. Het boek van Kriek vormt de basis voor een eigenzinnige voorstelling rond zijn selectie murder ballads. Vier van Krieks beeldverhalen werden gedigitaliseerd, de bijhorende songs bewerkt en gearrangeerd voor jazzorkest. Het resultaat is 'All Beauty Must Die', een unieke uitvoering waarin de muziek in dialoog gaat met de graphic novel 'In The Pines'.

Murder ballads: macabere en tegelijk beeldschone songs waarin de zwarte romantiek van moord en doodslag wordt bezongen en bespeeld. Hun verhalen en melodieën werden veelal door Ierse, Schotse en Engelse immigranten meegebracht naar de VS en kwamen door overlevering in de blues, country en pop terecht. Johnny Cash, Bob Dylan, Nirvana, Jimi Hendrix en Nick Cave zijn maar enkele van de vele artiesten die door de jaren heen bewerkingen van eeuwenoude murder ballads maakten of er nieuwe schreven. De nummers werden Amerikaans cultureel erfgoed, over muziekgenres en zelfs over kunstdisciplines heen.

Vijf titels in verschillende uitvoeringen waren dan ook Erik Krieks uitgangspunt voor zijn graphic novel In The Pines. Vervolgens dook hij de geschiedenis en zijn eigen verbeelding in. Hij maakte van de songs beklijvende beeldverhalen die stuk voor stuk, net als de originals, een tragedie met dodelijke afloop beschrijven.

De fusie tussen BJO en het werk van Erik Kriek resulteert in een afwisselende voorstelling waarin videoprojectie, beklijvende illustraties, donkere verhalen, muziek en zang met elkaar verweven worden. Met één rode draad: een eeuwenoud drama met steevast een huiveringwekkend plot.

16+ | Deze voorstelling is niet geschikt voor personen jonger dan 16 jaar.

Beeldverhalen: Erik Kriek

Stem & effecten: Lynn Cassiers

Arrangementen: Frank Vaganée

Orkest: Brussels Jazz Orchestra o.l.v. Frank Vaganée

 

BEKENDE MURDER BALLADS

  • Uit In The Pines: Pretty Polly, Long Black Veil, Where The Wild Roses Grow, Caleb Meyer, Taneytown.
  • Andere: In The Pines (Where Did You Sleep Last Night), Hey Joe, Delia’s Gone, Mack The Knife, Frankie And Johnny, Cocaine Blues, Two Sisters.

 

OVER LYNN CASSIERS

Lynn Cassiers (°1984, Antwerpen) is sinds 2003 actief als zangeres in de hedendaagse muziekscene in België en daarbuiten. Gekend voor haar gebruik van elektronica, die ze “live” manipuleert tijdens het zingen, creëerde Lynn doorheen de jaren haar eigen stijl. De sferische en soms dreigende soundscapes die ze doet ontlokken, vormen een fascinerend contrast met haar fragiele stemgeluid.

Lynn Cassiers over In The Pines:

“De onheilspellende aard van die murder ballad teksten is iets dat goed past in mijn wereld van soundscapes. In combinatie met het Brussels Jazz Orchestra biedt dat een heel breed pallet van mooie en vooral spannende mogelijkheden.”

 

OVER ERIK KRIEK

Erik Kriek (1966°, Amsterdam) studeerde illustratie en grafische kunst aan de Rietveld Academie voor Kunst en Design in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen in 1991 werkt hij als freelance illustrator en kreeg hij internationale erkenning als stripauteur voor zijn comics reeks Gutsman. In 2008 ontving Kriek de ‘Stripschapsprijs’ voor zijn ganse oeuvre. Zijn 'graphic novel' In The Pines is verkrijgbaar in 7 verschillende talen. In 2016 won hij hiermee de Rudolph Dirks Award in Duitsland en de Stripschapspenning voor beste Nederlandse graphic novel van het jaar.

Erik Kriek

In The Pines Live

Interview Erik Kriek