Graphicology. A visual jazz score

Dat het Brussels Jazz Orchestra houdt van kruisbestuiving met andere genres is intussen geweten. Meer nog: het is zowat hun handelsmerk geworden. Dit project brengt big band jazz en graphic novel samen. Tekenaar Philip Paquet – zelf een notoir jazzliefhebber - selecteerde enkele bestaande verhalen en bedacht er 2 nieuwe. Zes componisten schreven een soundtrack bij deze verhalen. Het resultaat is een ‘visual jazz score’: de verhalen zijn gemonteerd tot originele video’s en worden op groot scherm geprojecteerd, terwijl het Brussels Jazz Orchestra live de soundtrack speelt bij de beelden. Een grensverleggende belevenis voor de jazzfans en een verrassende kennismaking met jazz voor de liefhebbers van graphic novel!

Frank Vaganée, artistiek leider:
“Tegenwoordig hoor je wel vaker van projecten met muziek, waarbij dan een tekenaar live op het podium tekent. Dat is Graphicology dus niet. De verhalen van Philip hebben een begin, een midden en een einde. Er zit een scenario in en de muziek die wij er bij schreven, klopt tot op de seconde met het beeld. Wat je op het scherm ziet gebeuren, hoor je in de muziek en omgekeerd.”

Over Philip Paquet
Philip Paquet (°1973, Antwerpen) scoort met zijn graphic novels over de hele wereld. Zijn album “Louis Armstrong” is zelfs gekend tot in Singapore. Jazz speelt een voorname rol in het werk en leven van Paquet, hij wijdde maar liefst vier albums aan dit onderwerp.

Philip Paquet

Trailer

Een creatie van Philip Paquet en BJO

Voorbije data