Night 352 with Osama Abdulrasol and Jahida Wehbe

Het Arabische verhaal Night 352 uit de vertellingen van 1001 nacht gaat over de blanke slavenprinses Zumurrude. De sage uit de beroemde verhalenbundel werd speciaal voor de Irakese componist en qanunspeler Osama Abdulrasol herwerkt tot een moderne parabel, die hem inspireerde tot nieuwe composities. In de nieuwe muziek verwerkte hij zowel zijn eigen verhaal als dat van Zumurrude. Brussels Jazz Orchestra duikt mee in de legende en brengt samen met Abdulrasol de Midden-Oosterse sfeer van Duizend-en-een-nacht weer tot leven, zij het in een hedendaags jasje. Night 352 verenigt een westers jazzorkest en een Arabische harp, muziek en zang, de traditie en het heden, met op de achtergrond een eeuwenoud maar blijvend actueel verhaal.

Nacht 345 tot 364 van Duizend-en-een-nacht gaan over de blonde slavin Zumurrude. Stel je voor dat ze uit het vergeelde papier van het boek springt en haar leven vandaag opnieuw zou leven. Schrijver Hazim Kamaledin (Longlist International Arabic Booker Prize 2015) herschreef voor componist en qanunspeler Osama Abdulrasol het verhaal over nacht 352.

Het werd een modern sprookje over hedendaagse slavernij, maar ook over de passie voor muziek, en hoe die iemands grenzen kan verleggen. Iets waar componist Abdulrasol zelf over kan meespreken.

In zijn nieuwe composities lopen traditie, heden en toekomst, maar ook fictie en non-fictie door elkaar. Zijn muziek werd gearrangeerd voor Brussels Jazz Orchestra. Het Midden-Oosterse sprookje biedt de achtergrond, de muziek vertelt het verhaal.

Qanun & omposities: Osama Abdulrasol

Zang: Jahida Wehbe

Arrangementen: Callum Au, Pierre Drevet, Geoffrey Fiorese, Gyuri Spies & Frank Vaganée

Percussie: François Taillefer

Bewerking uit 1001 nacht: Hazim Kamaledin

 

OVER OSAMA ABDULRASOL

Osama Abdulrasol is een Irakees componist, qanunspeler en beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Babylon, studeerde Westerse muziek (klassieke gitaar) in het Verenigd Koninkrijk en Oosterse muziek (qanun of Arabische harp) in Irak. Hij groeide op in een zeer religieuze familie waar muziek verboden was en leerde als kind in het geheim muziek spelen. In zijn onstilbare honger naar muziek ontdekte hij jazz. In 1997 ontvluchtte hij Irak en verhuisde naar Gent. De culturele en muzikale diversiteit in Europa deed een nieuwe wereld van invloeden en mogelijkheden voor hem opengaan. Intussen is Abdulrasol een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland, schreef hij muziek voor film en theater en tourde hij wereldwijd met o.a. Antwerp Symphony Orchestra (de Filharmonie), Brussels Philharmonic (geleid door Dirk Brossé), The Metropole Orchestra, Sidi Larbi Cherkaoui, Goran Bregovic, Jahida Wehbe, BJ Scott, Wannes Van de Velde, Luc De Vos, Waed Bou Hassoun, Arifa, Olla Vogala Melike, Oblomow, Weshm, Muziektheater Transparant… In 2013 won hij de Cultuurprijs van de Stad Gent.

JAHIDA WEHBE

Jahida Wehbe wordt door Arabische en westerse media de 'Priestess of Stage' genoemd. Nadat ze een diploma behaalde in onder meer regie, acteren en oosterse zang aan het Conservatorium van Beirut (Libanon), verdiepte ze zich in Arabische opera en Syrische en Byzantijnse zang. Naast talrijke projecten in de Libanese en Arabische theater- en filmwereld, gaf Wehbe les in muziek, performance, dictie en Arabische poëzie. Ze vertegenwoordigde haar thuisland Libanon op allerlei prestigieuze artistieke en culturele conferenties als het Arab Music Festival en de Frankfurter Buchmesse. Haar unieke stemgeluid was reeds te horen op locaties als het Royal Opera House Muscat (Oman) en de Tempel van Bacchus (Baalbeck, Libanon). Ze werd al bijgestaan door o.a. Omar Munir, the British Symphony Orchestra en het Mediterranean Symphony Orchestra. Wehbe – die ook actief is als componiste – streeft ernaar om de Arabische canon te verrijken met een breed gamma aan muzikale projecten en wordt beschouwd als één van de belangrijkste hedendaagse, muzikale stemmen in de Arabische wereld. In 2019 ontving Wehbe nog de Munir Bashir Artistic Ingenuity Award, die haar artistieke prestaties en muzikale vindingrijkheid beloonden.