ECHANGE with Pierre Drevet & Claire Vaillant

Al 18 jaar lang is Pierre Drevet één van de pijlers van Brussels Jazz Orchestra’s trompetsectie. Daarnaast deed BJO in de afgelopen jaren ook regelmatig beroep op zijn pen, als arrangeur en componist. Zo schreef hij in opdracht van het orkest een eerbetoon aan Maurice Ravel, waarvan hij naar eigen zeggen een “onomstreden fan” is. Zijn creativiteit kent geen grenzen – tussen de bedrijven door componeerde Pierre tal van ander repertoire voor jazzorkest. In november 2019 organiseert Pierre een residentie in Vienne (FR) met BJO. In ECHANGE staat nieuw werk van Pierre Drevet centraal. ECHANGE wordt mede mogelijk gemaakt door het label Génération Spedidam.

 

Pierre Drevet over ECHANGE:

"Met ECHANGƎ brengen we muziek vol kleur voor groot jazzorkest. De kleuren werden bepaald door meerdere invloeden: melodieën en grooves die ontstonden tijdens al die orkestjaren vol uitwisselingen tussen muzikanten met verschillende horizonten. De fantastische componisten van melodieuze klassieke muziek uit de vroege twintigste eeuw (Brahms, Ravel, Debussy ...), maar ook de rijkdom van de vele stromingen binnen de jazz vormen de belangrijkste bronnen van mijn muzikale verbeelding. Ik geef het orkest met dit schrijven een groot geluid (niet zo moeilijk met het BJO!) en plaats elke muzikant in de kijker doorheen de interpretatie van thema's en solo's. De stem, die over de melodieën heen zweeft, verzacht zo de tutti van het orkest. Kortom: vrolijke muziek die publiek en muzikanten zal enthousiasmeren."

 

Pierre Drevet

De solide sideman van het Brussels Jazz Orchestra ontwikkelt zowel als trompettist als als arrangeur tal van projecten waarin hij beide talenten weet te verenigen. Hij was lid van het Orchestre National de Jazz onder leiding van Laurent Cugny, toerde met Riccardo Del Fra met een eerbetoon aan Chet Baker en schreef de arrangementen voor het album Jazznavour van Charles Aznavour. Drevet staat bekend om de subtiliteit van zijn arrangementen. Na 35 jaar les te hebben gegeven aan het Conservatoire de Chambéry (FR), wijdt hij zich nu aan de vele muzikale projecten waarin hij zijn twee talenten ten volle kan inzetten. Het project dat hem het nauwst aan het hart ligt, heet Lilananda en duikt in de traditie van een land dat muziek ademt: Brazilië. Met zijn partner in crime, zangeres Claire Vaillant, brengt Drevet onder de naam Bossa 2.0 een 'update' van de bossa nova, waarin een jazzkwintet met een strijkkwartet wordt gecombineerd.

Naast zijn werk voor het BJO, arrangeerde Pierre ook voor Multiquarium, de bigband die werd opgericht door het duo Charlier / Sourisse. Voor Drevet, die werd beïnvloed door zowel Freddie Hubbard, omwille van zijn virtuositeit, als door Chet Baker, omwille van zijn gevoeligheid, is de trompet een liefdesverhaal, wat met name tot uiting komt in de groep European Jazz Trumpets, die enkele van de beste trompettisten samenbrengt.

 

Claire Vaillant (zang)

Claire Vaillant is autodidact en is actief in verschillende projecten binnen de jazz, Braziliaanse muziek en funk. Als charismatische zangeres staat ze aan de oorsprong van het Lilananda collectief. De rol van de stem als instrument in de jazz fascineert haar, waarvan getuige het duo-project Un Ange Passe, met partner in crime Francis Larue. Daarnaast heeft ze een passie voor het schrijven van Franse teksten voor jazz (Lilananda jazzkwintet). Ze heeft een voorliefde voor jazz vol harmonieën en ritmiek en is gevoelig aan de schoonheid van het arrangement. Met die elementen creëerde ze het Sometime Suite 2010-project rond de muziek van Kenny Wheeler, en vervolgens het project The Road to You, waarin ze met o.a. Carine Bonnefoy en André Charlier de muziek van Pat Metheny interpreteerde. Als tekstschrijfster en zangeres draagt Vaillant samen met Pierre Drevet het Lilananda jazzkwintet en Bossa 2.0.

In de prachtige ‘uitwisseling’ met het BJO die ECHANGƎ werd gedoopt, nodigt Pierre Drevet haar uit om haar teksten te zingen over zijn ontroerende en virtuoze composities.

Pierre Drevet
Pierre Drevet, Claire Vaillant

Voorbije data