Dubbel Geboekt

De clash waar musicologen al jaren voor waarschuwen is nabij. Door een vergissing staan De Frivole Framboos en Brussels Jazz Orchestra op dezelfde avond geprogrammeerd, een oerknal (Urquell?) zonder voorgaande in de muziekwereld. De botsing tussen het universum van het BJO en dat van de Frivole Framboos mag gerust gecategoriseerd worden als dé Big Bang van de bigbandmuziek. Krijgen we chaos of de geboorte van een nieuw genre? Alle grote uitvindingen komen immers voort uit vergissingen of toevalligheden (van velcro tot Viagra).

Aan de ene kant mogen we een muzikale formatie verwachten met absoluut minutieuze arrangementen en een meedogenloze timing, aan de andere kant het virtuoze gegoochel met noten en akkoorden van het BJO. Of was het nu omgekeerd? Tegenover een strak geregisseerde vertolking met her en der de nodige kwinkslagen, staat De Frivole Framboos met zijn quasi improvisatorische aanpak over stijlen en genres heen.

 

Tegelijk kan deze noodlottige gebeurtenis ook een licht werpen op de hamvraag uit de recente muziekgeschiedenis: waarom maken swing en jazz geen deel uit van het repertoire van De Frivole Framboos? Is dit een doelbewuste keuze en zo ja, hoe gaan Peter en Bart reageren nu ze Dubbel Geboekt op het podium staan met het befaamde Brussels Jazz Orchestra?

Over De Frivole Framboos

Peter Hens stichtte de FRIVOLE FRAMBOOS in 1983 en oogstte succes in zowel Vlaanderen als Wallonië, in Frankrijk, Duitsland en Nederland. In juli 2001 voegt Bart Van Caenegem zich bij Peter Hens om samen het fantastische avontuur van De FRIVOLE FRAMBOOS verder te zetten. Peter Hens en Bart Van Caenegem, grootmeesters in muziekvermengerij, verrassen jong en oud met Musico-Humorologische onthullingen. De pratende cello en de alom geprezen mezzo-coloratuur-bariton-stem van Peter Hens worden aan de wondervleugel begeleid door toetsenfluisteraar Bart Van Caenegem. Op de hen(s) typerende wijze worden composities uit hun context gelicht, muziekstijlen spelenderwijs omgedraaid, ritmes en melodieën omgetoverd tot nieuwe meesterwerken.

De Frivole Framboos