BJO featuring Darcy James Argue

De Canadese arrangeur en componist Darcy James Argue (°1975) woont en werkt in New York, waar hij zijn eigen orkest leidt, Darcy James Argue’s Secret Society. Argue wordt beschouwd als een van de meest vernieuwende en toonaangevende big bandleiders van het moment, met steevast hoge scores in de Critics Poll van het muziekblad DownBeat. Met een heel eigen én eigentijdse compositietaal en -geluid, is hij een veel gevraagde componist en toert hij over de ganse wereld.

Dat Argue en BJO elkaar op hun pad zouden vinden, was onvermijdelijk. Organisator Jazz Middelheim bracht de twee samen en kreeg een succesvolle wereldpremière in ruil (2015).

Argue’s muziek doet erg filmisch aan qua sfeer en opbouw. Zijn nummers vertellen het verhaal van kwetsbare en miskende personages zoals wetenschapper Alan Turing en trompettiste Laurie Frink, maar ook van harteloze oorlogsmisdadigers. Het concert wordt afgesloten met een 35 minuten lange ‘meditatie’ op de muziek van Duke Ellington.

“Dit is muziek waarvoor we op het puntje van onze stoel gaan zitten”, zei BJO-leider Frank Vaganée.

Met zijn Secret Society maakte Argue twee bejubelde albums, die elk een nominatie voor de Grammy Awards kregen. De laatste nominatie, voor het album Brooklyn Babylon, deelde hij met Brussels Jazz Orchestra dat in hetzelfde jaar genomineerd werd voor Wild Beauty.

Darcy James Argue

Big Band op zijn best - Jazz Middelheim 2015

Interview met Darcy James Argue op Jazz Middelheim 2015

Darcy James Argue, Brussels Jazz Orchestra