Close Encounters

Het blazersensemble I Solisti del Vento en Brussels Jazz Orchestra slaan de handen in elkaar voor Close Encounters. Deze productie brengt een repertoire dat traditioneel door klassieke musici wordt gespeeld. Maar BJO zou BJO niet zijn, als het daar geen uitdaging in zag! Met muziek van Stravinsky, Antheil, Bernstein e.a. gaan de twee ensembles op ontdekking: elk toont waar het goed in is en tast de mogelijkheden van de ander af. Bij momenten ontmoeten ze elkaar in een kruisbestuiving die leidt tot een nieuwe sound, een Close Encounter of the new kind.

Op het programma staan de volgende composities: Leonard Bernsteins Prelude, Fugue and Riffs en Igor Stravinsky’s Ebony Concerto, beide in 1949 geschreven voor Woody Hermans big band. No Let Up van de hedendaagse Britse componist Mark-Anthony Turnage en A Jazz Symphony, geschreven in 1925 door wonderkind en avant-gardist George Antheil. Close Encounters bevat ook twee nieuwe werken: How could we forget the 12 disciples van Bert Joris, geschreven voor dit project en voor de hele bezetting. En Reclusion van Frank Vaganée, geschreven in opdracht van het Orquestra Jazz de Matosinhos (OJM) uit Portugal naar aanleiding van hun Composers Forum in juli 2013. BJO speelt dit werk voor het eerst tijdens de Close Encounters concerten.

Over I Solisti del Vento
I Solisti del Vento is het belangrijkste blazersensemble van België. Onder leiding van artistiek leider Francis Pollet groeide I Solisti del Vento uit tot een ensemble dat zich kan meten met de internationale top op vlak van (kamer)muziek voor blazers. De vaste kern van het ensemble verenigt klasse musici die als orkest- en kamermusicus, maar ook als solist een stevige reputatie hebben opgebouwd.

Dirigent Etienne Siebens is van 2011 tot 2014 in residence bij I Solisti. Jarenlang leidde hij het Prometheus ensemble, was chef-dirigent bij het Symfonieorkest Vlaanderen en leidde orkesten en ensembles zoals het Residentie Orkest Den Haag, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Klangforum Wien en het Asko/Schönberg ensemble. In 2011 werkten I Solisti del Vento en Brussels Jazz Orchestra reeds succesvol samen rond Agatha, een compositie van de Fin Kerkko Koskinen.

I Solisti del Vento
I Solist del Vento o.l.v. Etienne Siebens, Brussels Jazz Orchestra