Big Valses / Bert Joris

In het eerste deel van dit concert brengt Brussels Jazz Orchestra 'Big Valses', een bewerking van Valses Nobles et Sentimentales van Maurice Ravel door componist en arrangeur Pierre Drevet. In deel 2 nodigen we trompettist Bert Joris uit op het podium en brengen we werk van de nieuwe cd 'Smooth Shake'.

Pierre Drevet: “Maurice Ravel maakt al heel lang deel uit van mijn muzikaal universum. Ik bestudeer al jaren zijn partituren voor piano, kamermuziek en orkest en ik heb altijd grote bewondering gehad voor zijn compositorisch genie en talent voor orkestratie. Het lijkt alsof hij de harmonie kleur geeft.” Drevet vervolgt: “In feite is deze muziek met zijn heldere melodieën en haast simpele harmonieën, zoals de beste jazz standards: je kan ze spelen, arrangeren of doen klinken zoals je wil, met gelijk welke formatie. Ik maakte van de originele Valses die 15 minuten duren, een suite van een uur.” De Franse trompettist Pierre Drevet speelt al 12 jaar bij het Brussels Jazz Orchestra en is één van de huiscomponisten en –arrangeurs van het orkest.

Bert Joris: “Een warm geluid, daar ben ik naar op zoek gegaan voor deze plaat. Ik wilde een sound die je omarmt en energie geeft, als een stevige vriendschap. Het is een kalme plaat geworden en toch nodigt ze uit tot bewegen, tot dansen. Niet te uitbundig, maar smoothly.” Jazztrompettist Bert Joris (°1957) bouwde een stevige reputatie op als improvisator, componist, arrangeur en docent. Zijn werk wordt gespeeld door orkesten over de hele wereld. Joris werd meermaals bekroond voor zijn werk en zijn recentste soloalbum (Only for the Honest, nov. 2011) werd in België de hemel in geprezen. Bert Joris en het Brussels Jazz Orchestra brachten tot nu toe drie cd’s uit samen. In de loop der jaren toerden Joris en BJO samen van Zweden tot de USA.

Bert Joris

Big Valses

Brussels Jazz Orchestra, Bert Joris

Voorbije data