Artists #withRefugees

Brussels Jazz Orchestra, Ancienne Belgique, BOZAR en vele anderen zetten op Wereldvluchtelingendag samen hun schouders onder Artists #withRefugees: een project met beeldende kunst, debat en als orgelpunt een concert in de AB.

BOZAR lanceert het event op 19 juni met de vernissage van ‘A Lighthouse for Lampedusa’, een project van de Duitse kunstenaar Thomas Kilpper, gevolgd door een debat over de vluchtelingencrisis.

Op maandag 20 juni zet Ancienne Belgique haar deuren open voor een benefietconcert. Bezieler van dit concert is Brussels Jazz Orchestra. Zij staan op het podium samen met Tutu Puoane, David Linx, Brussels Vocal Project en I Solisti del Vento. Bovendien nodigen zij vijf solisten van de Syrian Big Band uit, een orkest op de vlucht, om samen muziek te maken. Op het programma staat onder andere het stuk Two Small Bags, Ten Millions Dreams, een compositie over vluchtelingen van Frank Vaganée, op een tekst van Michael De Cock, de nieuwe artistiek directeur van KVS. Het concert wordt gepresenteerd door Phara de Aguirre.

De ticketverkoop van het concert gaat integraal naar het goede doel. Dat goede doel is Music Fund, een organisatie die muziekinstrumenten inzamelt en opleidingen organiseert voor musici en muziekscholen in conflictgebieden, ontwikkelingslanden en binnenkort ook in asielcentra.

De VN_Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en hun partners zien dit evenement als het sleutelproject van Wereldvluchtelingendag 2016. Op deze dag  - 20 juni - vinden wereldwijd talloze acties plaats om aandacht te vestigen op de situatie van mensen op de vlucht. De globale campagne voor Wereldvluchtelingendag #withRefugees, sluit naadloos aan bij het opzet van dit artistieke project: artists with refugees, Belgische artiesten werken samen met vluchtelingen, in casu musici van de Syrian Big Band. Ook het publiek zal bestaan uit een mix van Belgen en nieuwkomers: in de zaal zijn 200 stoelen gereserveerd voor mensen die in asielcentra verblijven.

Met deze actie willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat vluchtelingen mensen zijn zoals u en ik, met talenten die onze samenleving verrijken. En dat kunst mensen verbindt.

 

Programma

Zondag 19 juni – Bozar

Toegang: gratis

18.00: Opening exhibition ‘A Lighthouse for Lampedusa’ van Thomas Kilpper .
18.30: Gesprek met o.a. Thomas Kilpper (‘A Lighthouse for Lampedusa’) en Hannibal Saad (Syrian Big Band). Moderator: Karl van den Broeck (BOZAR AGORA)

Dit project is een samenwerking van BOZAR AGORA met Goethe Institut, European Cultural Foundation and Istituto Italiano di Cultura.

 

Maandag 20 juni – Ancienne Belgique

20.00 – kaarten: 28 € ten voordele van Music Fund

Concert met Brussels Jazz Orchestra, Tutu Puoane, David Linx, Soloists of the Syrian Big Band: Ibrahim Kevo, Modar Salameh, Tarek Alsayed yahya, Mohamad Fityan en Youssef Nassif, Brussels Vocal Project, I Solisti del Vento, Etienne Siebens. 

Dit project is een samenwerking van:
Brussels Jazz Orchestra, Ancienne Belgique, Bozar, Tutu Puoane, David Linx, Etienne SiebensBrussels Vocal ProjectI Solisti del Vento, Soloists of the Syrian Big Band, Muziekpublique, Music Fund, UNHCR, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Fedasil, Croix Rouge de Belgique, 11.11.11, European Council on Refugees and Exiles (ECRE), Zap all People, Phara de Aguirre

Koop de cd

Verbindend aspect van Muziek

Frank Vaganée op BRUZZ

Hannibal Saad on Artists #withRefugees

Tutu Puoane on Artists #withrefugees

David Linx on Artists #withRefugees

Michael De Cock over Artists #withRefugees

Mohamad Fityan over Artists #withRefugees

Frank Vaganée over Artists #withRefugees

Brussels Jazz Orchestra, Tutu Puoane, David Linx, I Solisti del Vento, Brussels Vocal Project, Etienne Siebens, Soloists of the Syrian Big Band

Voorbije data