Ambrose Akinmusire featuring Brussels Jazz Orchestra

Van betoverende schoonheid tot hartstochtelijke kracht: Ambrose Akinmusire (US) wordt de nieuwe "Prince of Darkness" van de jazztrompet genoemd. Tussen 9 en 13 oktober 2019 speelt de beloftevolle Amerikaanse trompettist en componist een reeks concerten met Brussels Jazz Orchestra.

Zijn bijzondere familienaam dankt Ambrose Akinmusire aan zijn Nigeriaanse ouders, de ontplooiing van zijn uitzonderlijk talent aan de Amerikaanse jazz scene waarin hij opgroeide. Ambrose werd geboren in Oakland, Californië en was als tiener al een beloftevolle muzikant. Hij speelde nog in het Berkeley High School Jazz Ensemble toen Steve Coleman hem na een workshop van achter de schoolbanken plukte. Vandaag is hij een van de toonaangevende vertegenwoordigers van de hedendaagse jazz.

Awards als de Thelonious Monk International Jazz Competition Award (2007) en het Downbeat Critics Survey (2012) bevestigen alleen maar: Akinmusire’s muziek getuigt van een virtuoze beheersing van instrument en materiaal, waarbij hij zich nooit verliest in oppervlakkige doeltreffendheid, maar steeds een artistieke visie van intellectuele hoogte en emotionele diepte formuleert. De trompettist staat bekend om zijn open kijk op muziek, van klassiek tot hiphop en alle stijlen daartussen. Hij ontpopt zich in vrijwel elke situatie tot zowel gedurfd leider als sympathieke sideman en is in staat is om de rol van zijn instrument binnen de jazz opnieuw uit te tekenen. Hij verlegt grenzen en slaagt erin zichzelf telkens opnieuw uit te vinden.

Brussels Jazz Orchestra inviteert deze nieuwe stem op trompet voor een korte reeks concerten. Het repertoire bestaat uit Akinmusire’s eigen composities, in arrangementen van Jim McNeely.

Speelperiode: 9 tot 13/10/2019

Trompet & composities: Ambrose Akinmusire

Arrangementen: Jim McNeely (Met dank aan de HR Bigband (D)).

 

OVER AMBROSE AKINMUSIRE

Ambrose Akinmusire werd door ontmoetingen met grootheden als saxofonist Joe Henderson en Steve Coleman al vroeg gestimuleerd in zijn muzikale ontwikkeling. Hij studeerde aan de Manhattan School of Music en behaalde zijn Masterdiploma aan de University of Southern California. Op 19-jarige leeftijd tourt hij als lid van Steve Coleman and the Five Elements, op zijn 28ste brengt hij zijn 2de album uit bij Blue Note, waarmee hij volgens velen post-bop naar een ongekend territorium brengt. Hij speelde als sideman op vele albums, van o.a. Vijay Iyer, Steve Coleman en Esperanza Spalding.