Kaneelvingers

Onder de titel Kaneelvingers verscheen in 2005 de twaalfde dichtbundel van schrijver Stefan Hertmans. Een hechte verzameling gedichten waarin vingers en handen een sleutelrol spelen. Ook in een jazzorkest spelen vingers en handen een cruciale rol. Muziek komt enkel tot leven bij gratie van vaardige handen en virtuoze vingers. Stefan Hertmans brengt een aantal van zijn gedichten op muziek van broer Peter Hertmans, gearrangeerd voor BJO door Bert Joris.

Nu eens ondersteunt de muziek de tekst, dan weer keren de rollen om. Woord en jazz inspireren elkaar en versmelten nu en dan. Peter neemt zelf de gitaarsoli voor zijn rekening en Fay Claassen zingt enkele teksten en vocalises. Het resultaat is een dichterlijke fusion van jazz, poëzie, woord en zang.

Stefan Hertmans (1951) is auteur van een omvangrijk oeuvre, bestaande uit romans, verhalen, essays, toneel en vooral veel poëzie. Zijn meest recente roman Oorlog en Terpentijn werd bekroond met de AKO Literatuurprijs (2014) en kent internationaal succes. In maart 2016 won hij met dit boek De Inktaap, dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied.

Peter Hertmans (1960) is de jongere broer van de schrijver. Peter is jazzgitarist, componist en arrangeur en één van de vaste waarden in de Belgische jazzwereld. Hij speelde in verschillende formaties (met o.a. Dré Pallemaerts, Jean-Louis Rassinfosse, Philippe Aerts, Erwin Vann en vele andere). Zijn meest recente cd Dedication verscheen in 2015 (W.E.R.F.).

Tekst en voordracht: Stefan Hertmans
Composities en gitaarsoli: Peter Hertmans
Zang: Fay Claassen
Arrangementen: Bert Joris
Orkest: Brussels Jazz Orchestra o.l.v. Frank Vaganée

Stefan Hertmans

Kaneelvingers Live