Gainsbourg

Lucien Ginsburg (1928-1991) evolueerde van rebelse, jobhoppende jazzmuzikant en crooner in Parijse nachtclubs naar de alom bekende artiest en provocateur Serge Gainsbourg. Zijn met humor, seks, subversie en woordspelingen doordrongen nummers maakten van hem een van de meest invloedrijke artiesten ter wereld. Brussels Jazz Orchestra brengt samen met de Franse zangeres Camille Bertault een ode aan dit icoon van de Franse muziek.

In 2020 werd haar derde plaat ‘Le Tigre’ uitgebracht bij Sony, waarvoor ze zich liet inspireren door onsterfelijke muziekgrootmeesters als Johann Sebastian Bach en Bill Evans. Bertault begeeft zich op indrukwekkende en sensuele wijze op het muzikale speelveld tussen jazz, chanson en humor. De gedroomde soliste om het werk van Gainsbourg te vertolken met vocale virtuositeit en verleidelijke subtiliteit.

Nadat de wereld in 2015 met Bertault’s betoverende jazztalent kennismaakte toen ze in een Facebookvideo op John Coltrane’s ‘Giant Steps’ scatte, volgen al snel de albums ‘En vie’ (2016) en ‘Pas de Géant’ (2018). Ondertussen toerde ze door Europa, de Verenigde Staten, Canada, Azië en Brazilië.

Voor dit project werden 12 nummers van Gainsbourg gearrangeerd door (vrienden van) BJO musici, waaronder de klassieker ‘Je suis venu te dire que je m’en vais’.

‘Gainsbourg’ is een eigenwijze benadering van het niet te categoriseren, immer frisse en bewogen oeuvre van een veelzijdig artiest.

 

Camille Bertault

Na een opleiding jazz aan het conservatorium van Parijs, brengt Camille Bertault (°1986) in 2016 haar eerste plaat ‘En Vie’ uit bij het New Yorkse label Sunnyside Records. De mix van eigen songs en interpretaties (waaronder Wayne Shorter’s ‘Infant Eyes’) wordt gesmaakt door de internationale jazzpers en ook het tweede album ‘Pas de Géant’ bij Sony Masterworks wordt jubelend onthaald. Nadien begint Bertault als rijzende jazzster aan een internationale toer en brengt ze in 2020 haar derde album ‘Le Tigre’ uit.

Arrangementen: Pierre Drevet, Frederik Heirman, Dieter Limbourg, Nathalie Loriers, Dree Peremans, Gyuri Spies en Frank Vaganée.

Camille Bertault & Brussels Jazz Orchestra

Concerten