Gainsbourg

Lucien Ginsburg (1928-1991) evolueerde van rebelse, jobhoppende jazzmuzikant en crooner in Parijse nachtclubs naar de alom bekende artiest en provocateur Serge Gainsbourg. Zijn met humor, erotiek, subversie en woordspelingen doordrongen nummers maakten van hem een van de meest invloedrijke artiesten ter wereld. Brussels Jazz Orchestra brengt samen met de Franse zangeres Camille Bertault een ode aan dit icoon van de Franse muziek. Originele songs van de mythische Gainsbourg liggen aan de grondslag van nieuwe BJO-arrangementen.

Serge Gainsbourg is een figuur die nog steeds inspireert, fascineert, triggert en provoceert. Voor dit project werden 12 nummers van Gainsbourg gearrangeerd door (vrienden van) BJO musici, waaronder de klassiekers 'Je suis venu te dire que je m'en vais' en 'Couleur Café'. Brussels Jazz Orchestra liet zich inspireren door Gainsbourgs originele songs, zijn veelbesproken persoonlijkheid en de ongeëvenaarde stempel die hij als muzikale kameleon (met roots in de jazz) op de Franse muziek drukte.

Rijzende ster aan de jazzhemel

De Franse zangeres Camille Bertault begeeft zich op indrukwekkende en sensuele wijze op het muzikale speelveld tussen jazz, chanson en humor. Ze is de gedroomde soliste om het werk van Gainsbourg te vertolken met vocale virtuositeit en verleidelijke subtiliteit.

Nadat de wereld in 2015 met Bertault’s betoverende jazztalent kennismaakte toen ze in een Facebookvideo op John Coltrane’s ‘Giant Steps’ scatte, volgen al snel de albums ‘En vie’ (2016), ‘Pas de Géant’ (2018), 'Le Tigre' (2020) en 'Playground' (2022) met David Helbock. Ondertussen toerde ze door Europa, de Verenigde Staten, Canada, Azië en Brazilië.

 

“Als je van woorden en ondeugendheid houdt, kan je niet anders dan van Gainsbourg houden. Ik ben heel blij dat ik gevraagd ben voor dit project, dat niet voor de hand liggend is: Gainsbourg zingen met een bigband en prachtige arrangementen, en dat als vrouw. Een geweldige uitdaging!” - Camille Bertault

 

‘Gainsbourg’ is een eigenwijze benadering van het niet te categoriseren, immer frisse en bewogen oeuvre van een veelzijdig artiest.

Release album 'Gainsbourg'

Het album Gainsbourg is op alle digitale streamingplatformen te beluisteren (bekijk de teaser onderaan deze pagina). Brussels Jazz Orchestra Records stelt het album beschikbaar via Apple Music, Spotify, deezer, TikTok en Amazon Music. De CD is vanaf nu ook te koop via onze webshop.

 

Camille Bertault

Na een opleiding jazz aan het conservatorium van Parijs, brengt Camille Bertault (°1986) in 2016 haar eerste plaat ‘En Vie’ uit bij het New Yorkse label Sunnyside Records. De mix van eigen songs en interpretaties (waaronder Wayne Shorter’s ‘Infant Eyes’) wordt gesmaakt door de internationale jazzpers en ook het tweede album ‘Pas de Géant’ bij Sony Masterworks wordt jubelend onthaald. Nadien begint Bertault als rijzende jazzster aan een internationale toer en brengt ze ‘Le Tigre’ en 'Playground' uit.

Arrangementen: Pierre Drevet, Dieter Limbourg, Nathalie Loriers, Gyuri Spies en Frank Vaganée.

CD Gainsbourg

Teaser album Gainsbourg

Teaser Couleur Café - Gainsbourg