In de kijker: Frederik Heirman

04 nov 2021

Tweemaandelijks laten we je kennismaken met iemand die verbonden is aan het orkest, voor of achter de schermen. Ditmaal is dat Frederik Heirman (trombone).

 

Hoe lang maak je al deel uit van BJO?

Heel precies weet ik dat niet meer. Ik vermoed dat het ergens in 2005 moet geweest zijn dat ik voor het eerst een concertreeks heb meegespeeld. Het was een mini tour met Maria Schneider naar Wenen en Zagreb en Gent, als ik het goed heb. Prachtige herinneringen!

 

Wat doe/speel je in het orkest?

Ik speel trombone in het orkest. Hoofdzakelijk 3e trombone. De stem die ik speel is de lijm tussen de bassectie (bastrombone-baritonsax-contrabas) en de drie tenor trombone stemmen, waarvan ik de laagste stem speel. Heel vaak zijn er ook gezamenlijke lijnen met de tenorsaxen die in de rij voor mij zitten.

De 3e trombone partij is voor de meeste mensen in het publiek moeilijk afzonderlijk te horen denk ik, maar laat dat nu juist de hele bedoeling zijn. Natuurlijk zijn er af en toe momenten dat de 3e trombone even iets solistisch mag spelen, maar het grootste deel van de tijd tracht je zoals een goede butler onopvallend aanwezig te zijn, volledig ten dienste van bijvoorbeeld de lead trombone.

 

Waarom koos je voor dit instrument/deze rol bij het orkest?

De trombone was niet mijn eerste instrument. Als kind heb ik eerst een zes tal jaar trompet gespeeld. Toen dat voor te veel frustraties zorgde, werd me aangeraden om naar een groter mondstuk over te schakelen. Zo ben ik dan euphonium en trombone beginnen spelen. Vanaf het eerste moment had ik een klik met de trombone. Niet dat het vanzelf ging, helemaal niet zelfs! Maar ik merkte dat ik me beter kon uitdrukken met de trombone.

 

Wat doe je nog naast BJO?

Ik speel ook nog bij Lady Linn, Olla Vogala, Lara Rosseel Octet, en daarnaast diverse losse eenmalige opdrachten.

 

Naar welk project kijk/keek je het meest uit en waarom?

Concerten met Bert Joris. En ook de concerten met Bert als gast bij bijvoorbeeld Enrico Pieranunzi, Philip Catherine. De projecten met Maria Schneider… smelt…

 

Wat is je leukste BJO-herinnering?

Moeilijke vraag. Voor mij gaat het niet zozeer over een moment of anekdote, maar eerder over een gevoel dat me af en toe geheel onverwacht overvalt terwijl we aan het spelen zijn. Het moment dat alles vanzelf lijkt te gaan, dat ik ondanks de complexiteit van de muziek eventjes stop met denken. Dan heb ik een soort ‘Birdseye’ gevoel, ben ik deel van een ongelofelijk krachtig geheel. Dat gaat ook vaak gepaard met kippenvel…

 

"Voor mij gaat het niet zozeer over een moment of anekdote, maar eerder over een gevoel dat me af en toe geheel onverwacht overvalt terwijl we aan het spelen zijn. Het moment dat alles vanzelf lijkt te gaan, dat ik ondanks de complexiteit van de muziek eventjes stop met denken." - Frederik Heirman.

 

Waar komt je liefde voor jazz vandaan?

Jazz is bij mij vooral een werkwoord gebleken. Door het te doen, ben ik ook als luisteraar gegroeid. Mijn liefde voor jazzmuziek komt misschien nog het meest door de vrijheid die de muziek me geboden heeft om mijn eigen stem te vinden op mijn instrument én als improvisator.

 

Naar welke cd/Spotify-track/radiohit heb je laatst geluisterd?

Berlioz: Symphonie Fantastique. Mel Tormé: New York State of Mind. Foo Fighters: Run. …

 

Wie zou je met BJO graag eens uitnodigen voor een project en waarom?

Een project met een accordeonist zoals Philippe Thuriot lijkt me super. De kleur van een accordeon samen met de bigband vind ik prachtig. En dan de manier waarop Philippe speelt…. (droomt weg).

Frederik Heirman over improvisatie