Eersteklasconcerten

Kinderen van het eerste leerjaar actief laten kennismaken met jazz voor groot orkest, dat is het opzet van de Eersteklasconcerten 2014. Tijdens dit avontuur van telkens 90 minuten vinden kinderen van het eerste leerjaar, in groepen van ongeveer 50, hun weg langs drie workshopruimtes. De ervaren en creatieve docenten van Musica betrekken hen bij verrassende educatieve activiteiten. Die monden telkens uit in een mini-concert door musici van Brussels Jazz Orchestra in kleine bezetting. Een open luisterhouding of zelfs interactie tussen kinderen en musici staat hierbij centraal. Het parcours mondt uit in een heus concert van het voltallige BJO.

Van worksongs over blues naar hedendaagse jazz, componist Gyuri Spies schreef in opdracht van het BJO een nieuw, op maat geschreven werk waarin heel wat aspecten uit de jazzmuziek en het daarbij gehanteerde instrumentarium aan bod komen. De hele saxofoonfamilie, de specifieke klanken van trompetten en trombones, de ritmiek van de bas en drums en de specifieke rol van de piano en de gitaar worden uit de doeken gedaan.

Jazz te ontoegankelijke voor kinderen? Te abstract? Niks van. Kinderen hebben een open kijk op de wereld. De activiteiten worden door middel van een lesmap hanteerbaar gemaakt voor de leerkrachten. Plezier verzekerd dus, ook nog nadien.

I.s.m. vzw Musica, Impulscentrum voor muziek en Concertgebouw Brugge. Met de steun van de Nationale Loterij.

Eersteklasconcerten Concertgebouw Brugge 2014

De Eersteklasconcerten zijn voor onze kinderen een plezante ervaring, ze keren er heel opgewekt van terug. Jazzmuziek horen ze zelden op de radio, maar juist daardoor luisteren ze onbevooroordeeld. Kinderen maken op die leeftijd nog geen echt onderscheid tussen klassiek en hedendaags, ze staan open voor alle vormen en stijlen. — Meester Wim Ameloot, De Klimtoren, Jabbeke